avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, divort prin notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, divort prin notar

Buna ziua si multumesc anticipat tuturor celor care-mi vor aduce lamuriri in urmatoarea problema.Eu si sotul divortam amiabil la notar.Eu detin un apartament proprietate personala dobandit inainte de casatorie,in privinta caruia stiu ca el nu are niciun drept.Dar in perioada casniciei in apartamentul respectiv s-a investit o anumita suma de bani cu care apartamentul respectiv a fost renovat si utilat.Banii respectivi ne-au fost dati de catre soacra mea.Vreau sa stiu daca are vreun eventual drept sotul meu,s au daca imi poate cere anumite dezbagubiri ulterioare.Avem o masina la care amandoi suntem proprietari.Am convenit la notar sa ii donez partea mea de masina,ca o compensatie ptr.faptul ca la un moment dat s au investit niste bani in apartament,bani dati asa cum am specificat,de soacra mea.Ideea este ca as vrea sa ma asigur ca nu voi avea parte de surprize mai tarziu,si vreau sa stiu daca dupa ce se va incheia divortul si partajul masinii la notar,daca sotul poate sa ma dea in judecata pentru a cere desbagubiri..D nul notar a spus sa stau linistita pentru ca avand in vedere ca apartamentul este al meu,nu conteaza cat s a investit in el in timpul casatoriei,eu nu trebuie sa il mai dezpagubesc pe sot cu nimic.El momentan nu are pretentii de genul acesta,dar nu pot stii mai tarziu..As fi vrut sa poata da o declaratie ceva, prin care sa recunoasca ca nu are niciun fel de pretentie la investitia din apartament,dar d nul notar spune ca nu e cazul...poimaine trebuie sa mergem sa ii donez partea mea de masina,dar totusi parca nu sunt linistita ptr.ca de partea mea nu simt ca am o siguranta ca nu ma va da mai tarziu in judecata...Am nevoie de o asigurare,cumva..Mentionez ca banii pe care ni ia dat soacra au fost dati pur si simplu din mana,fara vreun act sau ceva de genul acesta...Va rog mult daca ma puteti lamurii ca sa stiu exact cum stau...
Se poate solicita si primi contravaloarea imbunatatirilor. Este necesar sa le precizati in actul de partaj, preferabil impreuna cu intreaga poveste.
Banii au fost dati in mana, insa nu doriti sa va treziti ca vi-i cere inapoi, sa fi fost poate un imprumut... nu ar fi primul caz.
Inteleg ca nu sunt inscrisuri, insa rareori sunt in relatiile de familie, asa incat vor conta probele indirecte.
Redactati cu atentie partajul, eventual mergeti la un alt jurist, notar sau nu, care sa inteleaga cum e cu valoarea imbunatatirilor unui bun imobil.
in actul de partaj al masinii?D nul notar a spus ca o sa ii fac mai degraba un act de donatie pe masina.Nu inteleg de ce nu poate da el o declaratie la notar prin care sa specifice ca nu are niciun fel de pretentie la ceea ce s a investit in apartament...d nul notar a spus ca nu e cazul...ca nu va venii soacra sa ceara dezpagubiri,dar asta nu imi garanteaza ca nu mi va cere el mai tarziu..deci ce ar trebui sa fac?spun concret poimaine la notar,va rog?sa dea el o declaratie? sau cum?va rog daca ma puteti "lumina"..
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc ptr.raspuns.Si totusi nu inteleg de ce notarul nu a fost de acord sa procedam asa..adica sa ma pun si eu cumva la adapost...mai ales ca sotul este de acord...chiar nu inteleg...A spus ceva de genul ca daca e sa gandim in felul asta,orice sot poate sa spuna ca a adus imbunatatiri intr o locuinta,si ca de fapt investitiile facute in timpul casatoriei se considera ca au fost facute de amandoi ...mai ales ca soacra nu va putea proba cu chitante etc...faptul ca a dat o suma de bani...cam asta a fost explicatia dumnealui...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
maris20, utilizator
Aveti mai multe variante- ori mergeti la alt notar ( nu mai ramaneti blocata pe ce v-a zis notarul la care ati fost) si rezolvati problema daca vreti sa faceti partaj ca fiecare sa nu aiba emotii.

Exista si varianta sa nu faceti nimic , sa lasati lucrurile asa fara sa va coste un partaj la notar, pt ca dreptul la actiune pt acest drept de creanta al sotului/soacrei se prescrie in 3 ani de la divort, asa ca veti sta cu emotii 3 ani, iar daca e vb ca se ridica vreunul cu pretentii, cereti si dvs partajul la masina. Sunteti chit intr-un fel.

Mai aveti si varianta sa faceti un inscris intre dvs sub semnatura privata, prin care sa faceti partajul la masina, fiind vb de un bun mobil, in care sa scrieti ca se stinge sulta pe care ar trebui sa o primiti pa masina cu banii pe care i-a investit el in casa si ca nu mai aveti pretentii unul de la altul legat de asta si nu mai aveti bunuri de impartit. Bine, formulat mai ingrijit :)

Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj notar danaru danaru Buna seara, As dori si eu o informatie...Am hotarat sa facem partajul la notar: un apartament ipotecat, credit imobiliar pe 22 de ani si o masina, tot cu ... (vezi toată discuția)
Acord intre soti inainte de divort leila.3000 leila.3000 Buna. As avea nevoie de un sfat pentru cine ma poate ajuta..Doresc sa introduc actiune de divort..problema este ca sotul meu care lucra in strainatate cand ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj emp2010 emp2010 Buna ziua, Am un imobil dinainte de casatorie obtinut prin contract de vanzare-cumparare.Dupa casatorie, in 2005, am facut credit pentru achizitie masina. In ... (vezi toată discuția)