avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala respinsa in portal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala respinsa in portal

Inca nu am platit amenda (50%) pentru ca m-am incadrat in cele 48 ore cand am facut plangerea.
Daca respingerea plangerii s-a facut, deocamdata, doar pe portal, on line, trebuie sa ma grabesc sa platesc amenda sau astept raspunsul scris, prin posta, si abia apoi platesc?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 07:59, 1 Mai 2017
Dupa decaderea termenului de 48 ore,va revine obligatia sa achitati integral amenda-in termenul legal prevazut,pentru a indeparta situatia neplacuta ca responsabilitatea recuperarii sumei sa fie declinata in favoarea administratiei fiscale responsabile care suplimentar va solicita sume in plus reprezentate de acte si actiuni de executare
Nu mai sunteți repus în termenul de 48 de ore (sau doua zile), așa că va trebui să achitați amenda integral.

Articolul 28 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
(2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României. O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă sau electronic, prin e-mail, organului din care acesta face parte, potrivit dispoziţiilor alin. (1).
(3) Plata amenzilor contravenţionale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute de lege se dovedeşte prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăţi, aceasta specificând data şi ora efectuării plăţii; în aceste situaţii se elimină obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăţi către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

Articolul 109 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
Aliniatul 5
(5) Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
(6) Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
(7) În cazul prevăzut la alin. (6), agentul constatator eliberează contravenientului chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii, în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator, nemaifiind necesară încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei dacă nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.
(8) Amenzile privind circulaţia pe drumurile publice se achită în condiţiile legii şi se fac venit integral la bugetele locale.
(9) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă referitoare la contravenţii se completează cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, dacă prin prezenta ordonanţă de urgenţă nu se dispune altfel.



Dar am actionat in judecata, cerand anularea procesului verbal, imediat ce am primit p v.
Am auzit si am citit pe undeva ca, daca faci plangere in cel mult 48 ore, toata actiunea ingheata acolo si, dupa rezolutie, se reia exact din ziua respectiva.
Am primit hotararea -respingerea plangerii - deocamdata doar on line, vinerea asta.
Citez, tot din acest site : "Daca ati facut cotestatie impotriva pv de contraventie in termen de 48 de ore de la comunicare puteti sa uzati de prevederile art.17 din Decretul lege 167/1958 si sa platiti jumatate din minim in termenul stabilit de Og.2.//2001."
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2017
Roraican, utilizator
Platiti jumatate din cuantumul amenzii in termen de 48 de ore, in caz contrar, in cazul respingerii plangerii contraventionale nu mai puteti plati jumatate din cuantumul amenzii.

Alte discuții în legătură

Plata jumatate suma din amenda RaduGCimpian RaduGCimpian Salutare. La o amenda de tulburarea linistii publice, in rubrica \'contravenientul poate plati jumatate din valoarea amenzii in 48h\',(ceva de genul), sunt ... (vezi toată discuția)
Amenda always always Buna ziua, mi-a venit si mie o amenda la adresa din buletin, eu acum stau in bucuresti. Se poate plati amenda in buc? sau trebuie sa ma duc acasa sa o platesc, ... (vezi toată discuția)
Daca pierd un proces mai pot sa platesc jumatate din amenda sau nu? marshall_balance marshall_balance Am luat amenda 500 RON (sau 250 in 48 ore) pt aruncarea unei tigari pe jos, am facut contestatie. Azi am fost la tribunal sa ma uit in condica de ieri (cand ... (vezi toată discuția)