avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul a mutat gardul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul a mutat gardul

Buna ziua. In trecut am mostenit o casa la tara in care locuiesc ocazional. Pentru a avea acces la casa se intra de pe strada principala pe o ulita infundata. Suntem 3 proprietari care folosim ulita,fiind singura cale de acces. De curand am observat ca unul dintre vecini si-a mutat gardul cam cu 1 metru in ulita,incluzand si terenul de servitute, facand aproape imposibil accesul meu cu auto in curte. Pana anul trecut cand gardul nu era mutat se putea intra usor cu masina,de fapt asa am observat ca ceva nu este in regula. Cum ar trebui sa procedez (juridic,pentru ca de vorba buna nu intelege) ca sa recuperez metrul de pe ulita inglobat de vecin. Ce fel de acte am nevoie, unde fac plangerea?Va multumesc!
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa va adresati instantei solicitand refacerea drumului de servitute.
Ca idee, terenul pe care este ulita face foarte probabil parte dintr-una din cele trei parcele de teren sau poate chiar din doua parcele. Mai departe avem doua ipoteze: servitutea de trecere este reglementata intr-un act juridic si inscrisa in cartea funciara sau alte inscrisuri; servitutea este neinscrisa si nereglementata fiind doar o stare de fapt.
In prima ipoteza situatia este relativ simpla in cea de a doua situatia este putin mai complicata.
Unu. In primul rand trebuie sa verificati daca exista acte sau de cat timp era folosita ulita aceea infundata in vechea forma. Apoi, trebuie sa verificati cu un topograf autorizat daca situatia din teren corespunde sau nu cu situatia din acte si din cartea funciara (daca exista) sau cu orice alte inscrisuri care exista privitoare la teren.
Doi. Presupunem ca topograful va indica faptul ca vechiul amplasament al gardului era corect sau altul mai favorabil d-voastra. In aceasta ipoteza tipul de actiune pe care il veti promova se numeste granituire si revendicare iar instanta competenta este judecatoria in circumscriptia caruia se afla imobilul. Trebuie sa fiti pregatit pentru cheltuieli cu expertiza judiciara si cu un proces relativ indelungat.
Trei. Daca desi nu exista acte terenul era folosit ca ulita de acces de peste 30 de ani poate fi invocata uzucapiunea acestei servituti.
Patru. Un alt lucru care poate fi invocat este ca in caz de incendiu autoutilitarele pompierilor n-ar avea acces.
Si mai sunt multe de zis/scris asa ca ar trebui sa-i faceti o vizita unui coleg avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere robimichel robimichel Buna ziua, Am un teren fara acces la drumul public. Accesul este blocat de o parcela a vecinului, care nu vrea sa-mi acorde dreptul la servitute de trecere ... (vezi toată discuția)
Se poate revendica??? DOTZ DOTZ Vecina mea, o batranica cu varsta de 65 de ani, a cedat pein anul 1984 o portiune mica de teren ce avea sa-i serveasca ca acces unui vecin aflat in spatele ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere Pert Pert Ar putea careva sa ma ajute intr-o problema legata de accesul meu la drumul public ? (vezi toată discuția)