avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Ar putea careva sa ma ajute intr-o problema legata de accesul meu la drumul public ?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 12:55, 30 Aprilie 2015
Careva ar trebui intai sa stie care e problema, poate ne spuneti.

Problema a pornit de la un teren intravilan de forma dreptunghiulara care a fost impartit acum poate mai bine de o suta de ani in doua parti egale de-a lungul dreptunghiului. (s-a dat de catre un tata celor 2 fii ai sai cate o parte ).Una din cele doua parti a fost la randul ei impartita in doua parti tot de-a lungul dreptunghiului ( unul din cei doi fii a avut la randul sau 2 copii,le-a dat fiecaruia cate o parte) iar cealalta parte a ramas intreaga proprietatea unei singure fiice.Partea ramasa fiicei era partea infundata (aceasta portiune prin succesiuni mi-a revenit mie).Proprietarii initiali s-au inteles ca partea infundata sa aiba drum de acces la drumul public prin cealalta parte.Calea de acces a fost stabilita sa traverseze cealalta parte undeva prin interiorul ei (deci nu a fost stabilita la limita de proprietate).Dupa moartea mamei mele vecinii mei au inceput sa ma hartuiasca , interzicandu-mi accesulpe drumul respectiv . Totusi in fata organelor de politie sau reprezentantilor primariei isi retrageau afirmatiile. In 2002 proprietarul partii aflate in imediata vecinatate a construit o casa care are un colt al ei vizibil bagat in drumul de acces.(In partea de sus a caii de acces exista o casa construita de cateva zeci de ani , iar aceasta casa nua s-a construit in partea de jos a drumului,ingustandu-l considerabil).
La un moment dat am avut acces la schita de amplasament a casei din 2002 , pe ea era pozitionat drumul de acces cu denumirea (ulita comuna de acces) ,erau trecute distantele de la casa pana la limitele de proprietate mai putin nu era trecuta distanta care trebuia pastrata fata de drumul de acces si nici latimea acestuia.Trebuie inteles ca vecinii au intentii clare de a-mi restrange accesul pe drumul respectiv.
Rezolvarea acestei probleme devine cu atat mai complicata cu cat proprietarii initiali au avut o conventie frateasca in privinta accesului catre partea infundata.La primarie sau in hartile cadastrale OCPI nu exista calea respectiva de acces ,ea a fost stabilita doar ca nu a fost oficializata.Totusi fata de organele abilitate din sat vecinii mei nu neaga ca ar exista acea cale de acces.

Mai mentionez inca un lucru .O comisie formata din vice , inginer , primar,sef de post au iesit la fata locului in 2006 si au creat o schita prin care apare cale de acces pe zona respectiva si inclusiv prin partea mea de teren .(Aceasta schita s-a facut datorita nevoii vecinilor problematici de a traversa prin terenul meu si terenul unui alt vecin situat in imediata vecinatate insa in partea opusa pentru a ajunge la un alt drum public ) .Deci practic s-a format o ulita de legatura intre doua drumuri publice .Pe aceasta schita nu se stabileste insa clar cum se poate face accesul pe ulita formata , deoarece vecinii vor sa traversez doar cu piciorul. Comisia respectiva a iesit pe fata locului la cererea vecinilor problematici si au realizat aceea schita la cererea si in folosul lor.
In momentul in care am vb in particular cu inginerul care a participat la intomirea acelei schite si l-am amenintat cu darea in judecata pentru abuz , (deoarece a stabilit cale de acces si prin proprietatea mea ) acesta mi-a zis ca nu mai e valabila schita respectiva si sa nu o iau in considerare.

Vecinii mei considera calea mea de acces ,parte a curtii lor . De asemenea mai adaug ca si vecinii mei se folosesc de aceeasi cale de acces ca sa ajunga la drumul public .
Cum ma sfatuiti sa procedez ?
As putea formula o plangere penala catre parchet si sa solicit prezenta unei comisii pe fata locului si al unui procuror care sa reglementeze lucrurile , prin invocarea respectivei schite prin care vecinii admit ca exista drum de acces si pe care se afla semnaturile fiecaruia.




Schița cadastrală este un document tehnic și nu un document juridic chiar dacă a fost schițată pe o schiță cadastrală de un inginer topo, primar, vice primar, deoarece această schiță nu stabilește un raport juridic, respectiv o servitute de trecere. în sensul că se specifică printr-un act care este fondul(fondurile) aservite-deci pe care va trece drumul, în folosul căror fonduri este formată, condițiile exercitării trecerii pe acest drum, etc.
Dacă primăria dorește să stabilească o uliță pe un traseu, acesta se stabilește de către primărie pe domeniul public și nu prin ograda oamenilor
Pe de altă parte dreptul de trecere este o limitare a dreptului de proprietate care însă trebuie să respecte criteriile de proporționalitate și mai ales criteriul afectării minime .
Trebuie vazute actele, e imposibil de dat o solutie fara un jurist. Aveti nevoie de toate actele, schite, poate faceti o intelegere cu ei, un cadastru, poate o uzucapiune daca se implinesc conditiile, nu stiu...
În mare, de acord cu d-na avocat faptul că trebuie văzute actele. Pe de altă parte, servitutea de trecere fiind o servitute neaparentă și necontinuă, (este vorba de situația de dinaintea NCC) nu poate fi dobândită prin uzucapiune (art. 622 cod civil de la 1864) chiar dacă au trecut respectivii n ani. , în lipsa unui act juridic .
Dar , așa cum a arătat d-na avocat trebuie văzute actele.
Până la urmă, tot instanța va stabili traseul acestei servituți.Încă o dată, schița cadastrală efectuată de comisie nu are valoare de act juridic de constituire a unui drum de servitute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din drum in proprietate privata? mykedany mykedany Stimate doamne / Stimati domni, Ma confrunt cu o problema la casa de la tara. In fapt, conform proiectului de constructie a casei (1991) ma invecinez cu un ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute-ajutor!!!! artemys artemys Beneficiez de un drum de servitute de 3.3 m pe terenul surorii mele. Vecinul nostru are drum de servitute de 1 metru si ceva, deci are acces la drumul public, ... (vezi toată discuția)
Cadastru in apropierea casei mele construita anul trecut pe un teren cumparat de la tatal meu detine o vecina un teren extravilan.la marginea terenului ei era un canal ... (vezi toată discuția)