avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Reintregirea familiei dintre un cetatean roman si o ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Reintregirea familiei dintre un cetatean roman si o cetateana din Bolivia( in Bolivia nu este ambasada sau consulat roman)

Sunt cetatean roman cu rezidenta in bolivia si sunt casatorit cu o cetateana din Bolivia(casatoria legala a avut loc in spania in anul 2008).Avem 2 copii un baiat si o fata.Baiatul este nascut in Spania in anul 2006 iar fata in 2015 in bolivia.Datorita unor dificultati legale pe care le am avut in spania in momentul anterior calatoriei si urgentei situatiei am hotarat sa ii intocmesc certificat de nastere bolivian baiatului ca sa putem calatori mai repede in Bolivia.Fata fiind nascuta ulterior pe teritoriu bolivian are lafel certificat de nastere bolivian.
Doresc sa calatoresc cu ei in Romania si as vrea sa stiu ce pasi trebuie sa urmez ca sa putem calatori cu totii in Romania.
Va multumesc anticipat.
Catalin Vasile Gegea
Cel mai recent răspuns: Emilia munteanu , utilizator 21:55, 9 August 2018
Am uitat sa mentionez ca in Bolivia nu am reusit sa convalidam certificatul de casatorie din Spania.Adica aparem ca parinti amandoi in certificatele celor doi copii dar nu aparem ca si casatoriti legal in Bolivia.
Nu le-ati facut pasapoarte copiilor?
Copiii au si cetatenie romana prin faptul ca au un parinte cu cetatenie romana.

Puteti intra in RO cu pasapoartele copiilor si sa solicitati autoritatilor romane transcrierea certificatelor de nastere in perioada in care va aflati in tara.

Adica copiii vor intra in tara ca cetateni straini dar vor iesi ca cetateni romani cu acte de identitate romanesti.

Pentru formalitatile de stare civila trebuie sa apelati la Ambasada Romaniei din Peru.
[ link extern ]

LEGE nr. 21 din 1 martie 1991 (**republicată**)(*actualizată*)
cetăţeniei române**)
Articolul 5
(1) Copiii născuţi pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români.
(2) Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care:
a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;
b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română.
(3) Copilul găsit pe teritoriul statului român este considerat cetăţean român, până la proba contrarie, dacă niciunul dintre părinţi nu este cunoscut.

[ link extern ]

Altfel trebuie sa va adresati Ambasadei Romaniei din Peru sau sa imputerniciti pe cineva din RO pentru inscrierea certificatelor de nastere in registrele de starea civila romanesti.
Iar imputernicirea nu o puteti face decat la Ambasada din Peru, adica tot acolo unde puteti solicita transcrierea CN.

In plus in RO formalitatile sunt mai putin costisitoare.


Dovada cetăţeniei copilului minor se face cu certificatul de naştere românesc însoţit de documentul de identiate românesc al unuia dintre părinţi. Astfel, pentru obţinerea certificatului de naştere este necesar ca părintele, cetăţean român, să solicite înscrierea/transcrierea certificatului de naştere american în registrele de stare civilă române.

Înscrierea/transcrierea certificatulului se poate solicita la Ambasada Romaniei din Peru, [ link extern ]

fie în România, personal sau prin împuternicit cu procură speciala la Primăria ultimului domiciliu avut în ţară sau la Primarului Sectorului 1, în cazul cetăţenilor români care nu au avut niciodată domiciliul în România (www.starecivila1.ro sau la nr. 021 222 0448).

Actele necesare depunerii cererii de transcriere:

1. Certificatul de naştere sau extrasul actului de naştere emis de autorităţi , cu apostila Secretarului de stat al statului în care a avut loc naşterea.

2. Traducerea certificatului de naştere emis de autorităţi, efectuată de un traducător autorizat. Traducerile pot fi efectuate şi în România de traducători autorizaţi şi legalizate de un notar;

3. Paşapoartele româneşti valide ale părinţilor (părintelui)(daca este cazul, buletine/cărţi de identitate, eventual şi alte acte de identitate ale soţilor, green card);

4. Certificatele de naştere româneşti ale părinţilor (părintelui).

5.Certificatul românesc de căsătorie al părinţilor, dacă este cazul. În cazul în care părinţii copilului sunt necăsătoriţi, este necesara prezenţa ambilor părinţi în vederea exprimării acordului cu privire la numele copilului.

6.Declaraţie autentificată din care rezulta ca nu s-a mai solicitat inscrierea/transcrierea certificatului in registrele romane de stare civila.

7. În situatia in care parintii minorului au domicilii diferite, parintele care solicita transcrierea certificatului va da o declaratie in fata ofiterului de stare civila delegat cu privire la domiciliul minorului; in cazul in care transcrierea este prin imputernicit, se va solicita declaratie notariala cu privire la domiciliul minorului, daca in cuprinsul imputernicirii nu se face referire la acest aspect.


Cele de mai sus sunt dintr-un caz asemanator cu copil nascut in USA adaptata ptr Bolivia/Peru..
[ link extern ] /

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2017
cyan, moderator
Da! Copiii au si pasapoarte si buletine si certificate de nastere dar facute cu cetatenia boliviana. Pe baza acestor pasapoarte pot calatori in Romania fara viza dar insotiti de mine si de mama lor ?
Ideea este ca nu stiu pentru sotia mea ce trebuie sa prezinte ca sa poata calatori in Romania tinand cont ca aici in Bolivia si nici in Romania nu am convalidat certificatul de casatorie.Momentan doar in Spania de unde avem si libro de familia si toate documentele intocmite acolo.Dar nu stiu daca ea ar putea calatori in Romania pe baza lor.
Multumesc frumos pentru raspunsul atat de prompt. Daca ati putea sa ma indrumati si cu aceasta nelamurire as aprecia foarte mult. Va multumesc din suflet.
Daca nu transcrieti certificatele de nastere ale copiilor la ambasada Romaniei din Peru acestia vor avea nevoie de viza ptr intrarea in RO.

Sotia nu poate intra in RO fara viza chiar daca transcrieti certificatul de casatorie intrucat nu este cetatean roman si nici al unei tari membre UE.

Sotia si copiii vor intra pe baza pasapoartelor eliberate de autoritatile boliviene si a vizei obtinute de la ambasada RO din Peru.

Bolivia
Cetățenii străini pot călători cu pașaport simplu în baza unei vize obținută de la reprezentanța diplomatică.

[ link extern ]

Tariful pentru viza de scurta sedere ptr 90 zile este de 60 EUR de persoana.

Altfel, cand veti ajunge in Romania veti transcrie certificatul de casatorie si certificatele de nastere ale copiilor, copiii vor primi certificat de nastere si CNP romanesc (dovedind astfel cetatenia romana, ei sunt cetateni romani avand un parinte roman dar trebuie eliberate si acte de catre autoritatile romanesti) si le veti scoate pasapoarte romanesti.

Informatii privind transcrierea documentelor romanesti in RO gasiti aici
[ link extern ]

Taxele consulare le gasiti aici
[ link extern ]

Cred ca iesiti mai ieftin cu viza ptr sotie si copii si apoi transcrierea documentelor in RO.

Certificatul de casatorie nu are nicio relevanta la intrarea in RO, dovedeste doar starea civila si legatura dintre dvs., sotie si copii.

Pentru conditiile de calatorie ale cetatenilor non-UE gasiti informatii aici
[ link extern ]

Pentru a avea toate informatiile necesare calatoriei in RO cu familia dvs in conditiile descrise puteti solicita informatii suplimentare la Politia de frontiera romana

telefon: (+40)21.316.25.98; (+40)21.318.25.98,
telefon de informare: (+40)21.9590, e-mail: pfr@igpf.ro.

sau la Ambasada RO din Lima
Adresa: Avenida Jorge Basadre no.690, San Isidro, Lima 27
Telefon: +51 1 4224587; +51 1 4409396
Telefon mobil: +51 989483013
Fax: +51 1 4210609
E-mail: lima@mae.ro
Site web: [ link extern ] /

Dupa obtinerea doc romanesti copii nu vor mai avea nevoie de viza ptr intrarea in RO sau in alte tari ale UE ci doar sotia intrucat nu are cetatenie romana.

Membrii de familie ai cetatenilor Uniunii, membrii care nu au cetatenia unui stat
membru
, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a calatori pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza unui pasaport valabil.
Dar, pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, membrii care nu au cetatenia unui stat membru, trebuie sa aiba asupra lor una din urmatoarele documente:
- fie o viza de sedere pe termen scurt, conform Regulamentului CE nr. 539/2001;
- fie un permis de rezidenta, conform art. 10 din Directiva CE nr. 38/2004
[ link extern ]

Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2017
cyan, moderator
Multumesc din suflet pentru toate indrumarile oferite.
O sa va tin la curent cu avansul pregatirilor si in caz de mai am.vreo nelamurire.Multumesc inca o data pt tot.

Alte discuții în legătură

Vize octavian77 octavian77 Sunt cetatean roman, domiciliul in Romania, dar locuiesc in strainatate. Sotia si copii nu au pasapoarte romanesti, doar unuia din baieti am reusit sa-i ... (vezi toată discuția)
Cum se inregistreaza un copil nascut in strainatate? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Sunt cetatean roman rezident in Islanda. In curand eu si sotia mea vom fi parinti :) Conform legii cetateniei : \\" Art. 5. - Copiii ... (vezi toată discuția)
De ce acte are nevoie un minor nascut in franta (din doi parinti romani),nerecunoscut la ambasada romaniei,pt a putea calatori in romania si a se intoarce inapoi in franta? Carmen210181 Carmen210181 Buna ziua! Sunt mama a trei copii nascuti in Franta din doi parinti romani,necasatoriti.Singurele acte de care dispun copiii mei in varsta de 8,7 respectiv 6 ... (vezi toată discuția)