avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

As dori ceva informatii legate de succesiune.
Tata a decedat in 2014 iar mama anul acesta. Nu s-a facut succesiune nici dupa tata. Suntem doi frati in viata iar unul dintre frati a decedat inainte de ambii parinti. Fratele decedat are doi copii dintre care unul este inca minor. As avea mai multe intrebari, printre care:
1. Din ce am inteles eu si nepotii au aceleasi drepturi ca si fratii in viata. Este corect? La succesiune nepotul minor trebuie reprezentat de catre un adult?
2. Alta intrebare: daca sunt mai multi mostenitori cine achita costurile legate de succesiune? Dupa parerea mea acestea ar trebui impartite dar pentru nepotul minor cine trebuie sa plateasca? Problema este ca unul dintre frati (mostenitor adult) nu ar dori succesiunea pentru a nu se imparti bunurile, cel putin deocamdata. Si nici nu prea exista intelegere si colaborare. Eu as dori sa deschid succesiunea, si as putea sa si platesc costurile dar as dori sa imi recuperez cumva banii ca nu as vrea sa platesc numai eu. Am inteles ca odata cu dezbaterea succesiunii se elibereaza si ceva certificate de mostenitori pentru care trebuie platit. Iarasi aceeasi intrebare, cine le plateste? Plateste fiecare pentru el?
3. Alta intrebare: Printre bunurile mostenite se afla o casa si curte la tara. Unul dintre frati a inceput deja sa isi construiasca pe o parte din gradina un fel de anexa fara sa ne informeze sau sa ceara acordul. Ce se intampla in cazul acesta? Avea dreptul sa faca lucrul acesta? Daca intr-un final se va ajunge la vanzarea imobilului ce se va intampla cu constructia respectiva?
4. Imobilul fiind la tara, am inteles ca la impozit ar trebui trecut unul dintre mostenitori. Daca m-as trece pe mine, asta inseamna ca imi revine doar mie plata impozitului? Si daca ceilalti mostenitori nu vor dori sa achite impozitul cum v-a fi procedura?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 22:16, 17 Mai 2017
1. Da. Nepotii de la fratele predecedat, urca in locul si gradul tatalui lor si vor culege partea din mostenire care s-ar fi cuvenit acestuia, daca ar mai fi fost in viata. Adica treimea fratelui va reveni in mod egal celor 2 copii ai sai, adica 1/6 fiecare.
Pentru nepotul minor, trebuie sa va adresati autoritatii tutelare (Serviciul de Asistenta Sociala din catrul Primariei) pentru a dispune desemnarea unui curator pentru reprezentarea minorului la dezbaterea succesiunii dupa bunici.
Curatorul nu trebuie sa fiti dvs, fratele in viata sau mama minorului, data fiind contrarietatea de interese, ci alta persoana/ruda.
2. Costurile legate de succesiune (a certificatului de mostenitor) sunt suportate de mostenitori, proportional cu cota pe care o dobandeste fiecare. In cazul dvs, costul total de imparte la 3. Evident, in cazul nepotului minor, costurile vor fi suportate cel mai probabil de mama acestuia.
Succesiunea se finalizeaza prin eliberarea certificatului de mostenitor. E la fel pentru toti. Fiecare primeste un exemplar.
3. Teoretic nu avea acest drept. Practic, din punct de vedere juridic acea, cat timp nu ati dezbatut succesiunea si nu exista autorizatie de construire, acea constructie este proprietatea defunctilor, deci va fi inclusa la mostenire.
4. La impozit si la Registrul Agricol, figureaza parintii.
Dvs si fratii va veti inscrie in rolul fiscal si agricol numai dupa dezbaterea mostenirii, pe baza certificatului de mostenitor.
Nu veti fi doar dvs, ci toti.
Ca sa fiti numai dvs, ar trebui ca ulterior dezbaterii sa incheiati cu nepotii si fratii un act de partaj voluntar.
Multumesc pentru raspuns. Am inteles ceea ce ati scris.
Asa cum am scris si in primul mesaj, unul dintre frati (cel care construieste), a zis ca deocamdata el nu doreste succesiune, ar fi in avantajul lui sa nu se faca imparteala cum ar veni. Deci nedorind succesiune, mai mult ca sigur nu o sa doreasca nici sa plateasca partea lui de costuri legata de dezbaterea succesiunii; Si atunci in cazul acesta cine plateste? Cel care cere dezbaterea succesiunii? Pot incepe doar eu procedura pentru succesiune sau trebuie toti impreuna? Si daca eu incep procedura, asta inseamna ca trebuie sa platesc eu tot, daca celalalt frate nu e de acord? Sau cum ar fi?
Iar legat de rolul fiscal, in cazul in care de ex nu se dezbate succesiunea timp de cativa ani, in aceasta perioada pe rolul fiscal raman tot parintii decedati? Daca nu am inteles gresit, cica la primarie pe rolul fiscal trebuie trecut unul dintre copii in locul parintilor decedati, chiar daca inca nu s-a dezbatut succesiunea. Asta doar pentru plata impozitului. O fi asa oare?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
anamihai192, utilizator
Nu inteleg de ce toata lumea se loveste de sumele de plata la dezbaterea succesiunii. Nu sunt atat de mari incat sa fie imposibil de achitat. Si pana la urma, daca punem in balanta valoarea bunurilor dobandite prin dezbaterea succesiunii si onorariul notarului care, serios acum, de-aia si-a tocit coatele 5+ ani la scoala, ca sa poata sa rezolve aceste probleme si, ca atare, merita acest onorariu din plin avand in vedere responsabilitatile asumate, cred ca e de la sine inteles in ce parte va inclina balanta.
Toata lumea e innebunita de cat si cine trebuie sa plateasca un amarat de onorariu, cuvenit cu varf si indesat, insa uita ca se alege cu o casa, un apartament, pamanturi, etc.
La rolul fiscal se fac tot felul de aberatii. Legal este sa figureze proprietarul iar pe chitanta - dovada a platii impozitului - sa fie trecut numele celui care plateste propriu-zis si sintagma "pentru x", unde x e proprietarul de drept (cu acte). Adica: Platitor: Popescu Ioana pentru Popescu Gheorghe.
Puteti incepe singura demersurile de dezbatere a succesiunii apoi fiecare succesor accepta (sau nu) mostenirea. Notarul va va intreba cati succesori sunteti asa ca nu va faceti griji ... Daca fratele nu vrea sa plateasca, asta este! Ori dezbateti si va bucurati de bunuri si platiti si partea lui, ori stati asa si la un moment dat o sa fiti fortati de imprejurari si o sa ajungeti prin tribunale platind inmiit.
In primul rand, succesiunea nu se dezbate decat la cererea, cu acordul și prezenta tuturor mostenitorilor.
Dvs singura, nu puteti face nimic.
In al doilea rând, daca unul dintre dvs se opune, nu ramane decat sa va adresati unui avocat si sa dezbateti succesiunea pe cale judecatoreasca.
Trecerea de pe un rol fiscal la altul se face in baza unui act de proprietate.
In prezent, dvs nu aveti, pentru ca nu ati dezbatut mostenirea. Deci pana atunci bunurile existente, plus ce mai construiti pe terenul lor apartin defunctilor.

Alte discuții în legătură

Succesiune dificila? eukyra1 eukyra1 Buna ziua. Sa va prezint situatia.Suntem 3 frati,iar parintii nostri au decedat.Dorim sa facem succesiunea dupa bunurile parintilor.Avem mai multe ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa ambii parinti michelle2011 michelle2011 Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum. Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.in urma unei succesiuni dezbătută la notariat fiind ... geoavocatnet73 geoavocatnet73 Bună ziua.In urma unei succesiuni dezbătută la notariat fiind 4 frați am primit fiecare certificat de moștenitor cu împărțire egala pentru fiecare de ... (vezi toată discuția)