avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Antecontract cumparare apartament nou - plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Antecontract cumparare apartament nou - plata TVA

Buna seara,

Am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartament nou+a unui loc de parcare subteran, de la dezvoltator (dezvoltatorii sunt trei persoane fizice).
Am achitat 10% din pretul apartamentului (in valoare de 89.000 euro) si 10% din cel al locului de parcare (9.600 euro).
Pretul total este, asadar, in valoare de 98.600 euro. Dezvoltatorii doresc sa primeasca echivalentul in lei. Suma totala, in functie de cat va fi cursul valutar la momentul receptiei apartamentului (blocul este la rosu in acest moment) este posibil sa depaseasca suma de 450.000 lei. In acest context, potrivit art. 291 din Codul fiscal, apartamentul nu s-ar mai incadra la TVA de 5% (este prima achizitie imobiliara pentru mine). In acest caz, as putea fi pus eu, ca si cumparator, in situatia majorarii pretului final?, In antecontract este mentionat ca pretul include TVA.
Citez in antecontract: "Pretul, convenit de comun acord de catre parti, ferm si nerevizuibil este de 98.600 euro, din care 89.000 euro - pentru apartament, si 9.600 euro - pentru locul de parcare".
In momentul in care notarul a adus la cunostinta partilor faptul ca este posibil sa se depaseasca acel prag de 450.000 lei, vanzatorii au mentionat ca daca va fi cazul sa se depaseasca "ne intelegem noi". As putea sa ma trezesc ca vor majora pretul meu final, pentru a se acoperi TVA-ul mai mare? Eu deduc ca nu, din moment ce in antecontract este mentionat ca pretul include TVA si ca daca ne vom afla in aceasta situatie, ar scadea incasarile dezvoltatorului (dupa plata TVA). Ma puteti lamuri, va rog?

Va multumesc mult,
Roxana

Alte discuții în legătură

Facturare vanzare apartament phonetastic phonetastic Un dezvoltator imobiliar a incheiat un antecontract cu o persoana fizica pt vanzarea unui apartament cu cota de TVA 5% , in conditiile in care suprafata utila ... (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament Aliinut Aliinut Buna ziua. Acum aprox 1 an (martie 2019) am semnat un antecontract pentru achizitia unui apartament a carui valoare in lei la acel moment nu depasea pragul de ... (vezi toată discuția)