avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de timbru pentru stabilirea succesiuni in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de timbru pentru stabilirea succesiuni in instanta 3% sau 5%?

Buna ziua,
Inainte de toate as dori sa va multumesc pentru tot ajutorul acordat in trecut prin intermediul site-ului dv.
Dupa ce am trecut "la urmatorul pas" pentru stabilirea succesiunii si am aflat ca nu putem (fratii) dezbate succesiunea la un notar public (pentru ca unul dintre frati nu poseda acte, si nu avem nici de unde lua vreun martor care sa il fi cunoscut pe defunct), am decis sa incepem demersurile pentru deschiderea succesiunii in instanta, unde eu ca si reclamant m-am confruntat cu pareri diferite, cum ca TAXA DE TIMBRU DIN VALUAREA MASEI SUCCESORALE ar fi ba 3%...ba 5%.
Deci, in anul 2017 aceasta taxa este de 3% sau 5% din valuarea masei succesorale?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pyanystul , utilizator 12:04, 28 Iunie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
3%
Va multumesc pentru raspuns!
3% stiam si eu, dar mai devreme am luat legatura un o doamna avocat care in momentul in care i-am spus de taxa de timbru de 3%, a sarit si m-a corectat: "5%!"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform OUG nr. 80/2013:

(1)Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a)stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;
b)stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c)creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d)cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e)cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f)cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2)Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.

Astfel, daca se discuta doar stabilirea bunurilor supuse impartalii SAU doar cererea de partaj propriu zis, se taxeaza cu 3 %.

Daca in cadrul procesului de partaj sunt mai multe cereri din cele enumerate mai sus, pentru ca taxa de timbru sa nu se cumuleze ajungand la un cuantum foarte mare ( 3% stabilire bunuri + 3% partaj + 3% cerere de raport etc), legea a prevazut o taxa unica de 5 %.
"Daca in cadrul procesului de partaj sunt mai multe cereri din cele enumerate mai sus, pentru ca taxa de timbru sa nu se cumuleze ajungand la un cuantum foarte mare ( 3% stabilire bunuri + 3% partaj + 3% cerere de raport etc), legea a prevazut o taxa unica de 5 %. "

Mii de multumiri!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in funcție de ce se plătește taxa de timbru? fac ... Mihaela Marusi Mihaela Marusi Buna ziua, In funcție de ce se plătește taxa de timbru? Fac un proces sa mi obțin moștenirea după decesul mamei? Și cât se plătește? Multumesc!!! (vezi toată discuția)
Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)