avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordare bilete de tratament persoane cu dizabilitati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordare bilete de tratament persoane cu dizabilitati

Buna ziua.
Am ales astazi, sa ma adresez dvs.in speranta ca ma veti putea ajuta sa rezolv urmatoarea speta.
Sunt pensionara cu pensie de invaliditate grad I , cu certificat de handicap grad I si primesc indemnizatie de insotitor prin Casa de Pensii,deci nu am asistent personal.Am depus cerere pentru obtinerea unui bilet de tratament prin Casa de Pensii pentru mine si pentru sotul meu care ma insoteste la toate tratamentele de recuperare(eu suferind de distrofie musculara progresiva forma centurilor)dar ni s-a spus ca datorita faptului ca am avut bilet si anul trecut (ca pensionar normal nu ca persoana cu invaliditate) nu vom putea obtine bilet decat la anul,desi lg.448/2006 la art.11 lit.c spune ca pot beneficia de un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare și integrare socială și a recomandării medicului de familie sau a medicului specialist.Lasand la o parte faptul ca se incalca art.9 lit.f din aceeasi lege care spune ca institutiile statului trebuie să sprijine accesul la tratamentul balnear și de recuperare a persoanelor cu handicap ,ni s-a comunicat verbal ca sotul meu nu poate beneficia de gratuitate in calitate de insotitor conform art.11 lit.b din lg.448/2006 care spune; beneficiaza de servicii gratuite de cazare și masă și pentru însoțitorul copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului cu handicap grav sau accentuat în unitățile sanitare cu paturi, sanatorii și stațiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, asigurate de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, conform Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate,deoarece el este salariat iar de gratuitate beneficiaza doar asistentul personal desi lg.448/2006 mentioneaza toate cele trei categorii in art.5 la pct.6- pentru asistent personal al persoanei cu handicap grav ,la pct.7 -pentru asistent personal profesionist si la pct.21- pentru însoțitor - persoana care acompaniază persoana cu handicap și care beneficiază de drepturi în condițiile prevăzute de lege.
Asadar va rog sa ma ajutati sa inteleg care este diferenta intre asistent personal si insotitor si care sunt drepturile insotitorului avand in vedere ca la art.11 lit.b se mentioneaza insotitorul nu asistentul personal;beneficiaza de art.11 lit.b si sotul meu care este salariat?
In speranta ca am reusit sa va expun lucrurile intr-o maniera cat mai explicita doresc sa va multumesc pentru timpul acordat si sa va asigur de toata consideratia mea.Va doresc din toata inima toate cele bune.
Cu deosebit respect,
M.D.

Alte discuții în legătură

O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament? elena_1234 elena_1234 Buna seara, O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament? Doamna de la casa de pensii spune ca nu, sa plateasca jumatate de ... (vezi toată discuția)
Asistent personal vasiletudurean vasiletudurean Buna ziua.Am depus la primaria c-lung mold. un certificat de handicap grav ptr.mama mea,am solicitat angajarea unui insotitor si mi s-a spus ca indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoanelor cu handicap george0908 george0908 Buna ziua,din pacate in familie am o ruda ce este diagnosticata de cca.10 ani cu handicap grav iar mama sa ii este insotitoare primind in acest sens ... (vezi toată discuția)