avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

În cazul în care salariatul are deja 90 de zile lucrătoare, respectiv își dă demisia și nu poate sta perioada de preaviz. Care sunt consecințele suportate de salariat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:30, 1 August 2017
Nerespectarea de catre salariat a termenului de preaviz reprezinta abatere disciplinara, care justifica sanctionarea sa disciplinara, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

art.251 C.mun.
....
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absent nemotivat de la servici ( timp de doua zile ) ? ContSters112256 ContSters112256 Care ar fii masurile legale atr. din lege ? Este obligatoriu sa dai explicati cu privire la absenta? (vezi toată discuția)
Reprezentant salariat la cercetare administrativa dorel13 dorel13 Cand se face o cercetare administrativa si nu exista sindicat in societate, muncitorul cercetat administrativ are dreptul sa fie insotit de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu vine la serviciu Ghica Mihaela Ghica Mihaela Buna ziua, Avem un angajat care este si asociat in SRL, pana in 06.2013 a fost si administrator si director general, dupa care a fost inlocuit din cauza ca ... (vezi toată discuția)