avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copii cu parinti divortati, probleme
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copii cu parinti divortati, probleme

Nu sunt divortata legal de sotul meu,dar nu mai locuim impreuna de 3 ani.Cand sa stabilit pensia alimentara sa stabilit si domiciliu copilul la mama.Intre timp fortata de siruartie am plecat in Anglia la munca.Sotul meu a luat fata de la domiciliu unde statea si refuza sa o înapoieze si refuza sa ma lase sa comunic cu ea.Ce drepturi am?
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 00:36, 17 Decembrie 2023
Drepturi de vizita, de intretinere a copilului, de a mentine legatura cu ea... Va trebuie ori o intelegere cu sotul, ideal, ori o actiune in instanta.
Va puteati lua copila cu dv.
Doamnă, hotărârea aceea cu domiciliul copilului la dvs. este încă valabilă sau a mai fost alt proces, în care s-a stabilit domiciliul copilului la tata?
Nu de altceva, dar, deşi ceea ce spune d-na avocat este moral şi ar fi normalitatea, legal, dvs. aveţi următoarele drepturi, dacă nu există o hotărâre ulterioară celei care a stabilit domiciliul copilului la dvs.:
-Mergeţi cu martor la domiciliul tatălui şi spuneţi-i că aţi venit să luaţi fata acasă.Dacă refuză, treceţi la pasul 2:
-executaţi silit titlul executoriu, sunt mai mulţi paşi, va dura
-faceţi plângere la Parchet pentru nerespectarea măsurilor de încredinţare a minorilor, cf. art. 379 Cod penal
-dacă după parcurgerea tuturor paşilor executării silite nu reuşiţi să luaţi fata cu dvs., cereţi penalizarea soţului cu 100-1000 lei /zi întârziere de a permite fetei să meargă la domiciliul dvs., stabilit de instanţă
-dacă după alte 3 luni tot nu vine fata la dvs., se stabileşte suma finală, pe care o puteţi executa silit şi , dacă nu aveţi fata, veţi avea măcar bani.
ATENŢIE!!! Trebuie să demonstraţi că tatăl abuzează psihic sever fata, în sensul că nu vă permite să o vedeţi şi să vorbiţi cu ea.Orice copil are nevoie de 2 părinţi, ori tatăl îi ia acest drept fetiţei d-voastră. Pentru asta aveţi nevoie de:
1.Reclamaţii la DGASPC, prin care să arătaţi că tata vă împiedică relaţia cu minora
2. Reclamaţii la Autoritatea Tutelară
3.Când mergeţi şi cu martori să luaţi fata şi sunteţi împiedicată să o luaţi, sunaţi şi la 112 şi solicitaţi intervenţia unui echipaj de Poliţie.Repetaţi operaţiunea asta de 2-3 ori
Luaţi numere de înregistrare pentru fiecare reclamaţie.
Dvs. aţi trimis bani pentru fată cât timp aţi fost plecată?
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2017
Martonze, utilizator
Regret, in domeniul familiei situatia de fapt prevaleaza, atat in dreptul intern, dar si in cel international.
Asadar, daca a lasat copila si s-a dus la munca, orice hotarare a fost suprascrisa de modificarea situatiei de fapt.
Niciun parinte nu are dreptul sa ia copilul din locuinta sa decat cu acordul celuilalt parinte sau al unei instante. Asa incat, are nevoie de acordul tatalui sau de ordonanta.
Nu mai poate executa hotararea, dat fiind ca exista ordonanta pe noua situatie.
Privitor la plangere, tatal nu a respectat hotararea in sensul ca nu s-a incapatanat sa lase fata la mama cand aceasta păleca in strainatate... nu prea il poate invinovati nimeni ca si-a luat copila la el si a crescut-o.

Faceti reclamatii, dar depinde si de cum ati mentinut relatia cu copila cat ati fost plecata, precum si cum ati intretinut-o si o intretineti astazi.
Asta cu abuzatul copilei nu stiu de unde a izvorat, doamna nu ne spune asa ceva. Inainte de a dovedi o situatie trebuie sa vedem daca ea e reala. Si, pe langa asta, ii cam contravine propriului interes.

Reclamatiile la politie nu o ajuta.
Depinde si de copil, ce doreste, cati ani are etc.
Doamna nu spune că ar exista vreo ordonanţă care să modifice hotărârea anterioară.
Adevărat, nu ştim pentru cât timp a plecat doamna din ţară, dacă a trimis bani copilului, dacă a ţinut legătura cu copilul - vedeţi, şi asta depinde de tata, dacă a permis legătura.
Referitor la abuz - fiindcă se face vorbire de numita alienare parentală , avem:
refuza sa o înapoieze si refuza sa ma lase sa comunic cu ea.

ori, la ora actuală, există o serie de condamnări ale unor mame, de data asta, care au împiedicat relaţia tatălui cu copiii, împiedicarea relaţiei fiind catalogată ca alienare parentală, mama alienatoare, iar alienarea parentală definită ca abuz grav asupra minorului.
Aici suntem în această situaţie (dacă doamna spune adevărul), copilul este împiedicat de a avea mamă, mai ales că mama îşi manifestă interesul pentru copil.
Mai mult, sunt mame deposedate de maşină şi casă de către taţi cu drept de vizită, fiindcă copilul refuză să plece la program - cu atât mai gravă este situaţia celui care el însuşi împiedică relaţia cu mama, care are hotărâre judecătorească valabilă în favoarea ei.
Păi astăzi relaţia cu copilul nu există, fiindcă tatăl nu permite.De aceea sunt necesare reclamaţiile şi martorii.
Imi pare rau, a depins de ambii. Ca daca eu plec si stau 3 ani indiferent ce imi permite celalalt parinte e una, daca plec si ma intorc in 3 saptamani plangand la usa celuilalt parinte, e altceva.

Imi cer scuze cu ordonanta, aveti dreptate, am confundat povestile. Nu schimba cu mult, in timpul executarii, oricand, se poate schimba locuinta copilului.

Eu nu vad suficiente date despre un abuz, mama asa simte, dar nici nu ne da detalii despre relatia lor anterioara. Nu stim absolut nimic despre cum anume s-a ajuns aici, de ce nu a lasat copila la plecare cu tatal, unde a lasat-o, de ce nu s-a intors sa o ia...

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)