avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa ambii parinti decedati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa ambii parinti decedati

Buna ziua, speta mea este urmatoarea:

Doresc sa deschid o succesiune dupa parintii mei care sunt decedati de 35 de ani tatal si 16 ani mama. Mai am un frate care locuieste in casa parinteasca. El nu doreste sa faca succesiune si nici sa-mi plateasca o suma pentru eu sa-mi cedez drepturile, asa ca doresc sa fac succesiune si sa impartim totul la 2. Mostenirea este o casa de 4 camere si terenul aferent de 500 mp in Chiajna jud Ilfov.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Care este procedura cea mai simpla (notariat sau instanta) si cea mai putin costisitoare?
2. Care sunt costurile estimative si care sunt sansele ca eu sa-mi recuperez costurile initiale pe care le voi avea singura
3. Ce se intampla dupa ce iese succesiunea si fratele nu doreste sa coopereze in niciun fel?
4. In cazul in care fratele nu va dori sa-mi puna la dispozitie actele casei (pe care le detine momentan) ce pot face?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: V.Dinca , utilizator 13:10, 23 August 2017
Cea mai simpla varianta este la notariat, dar se poate face daca toti mostenitorii sunt de acord.
Cea mai mare taxa o sa fie cea de 1% din valoare bunurilor mostenite. O sa mai platiti si orariul notarului.
Instanta o sa ii ceara sa depuna inscrisurile
Ultima modificare: Marți, 22 August 2017
AvTudor_com, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pe cale notariala. Insa conditiile principale sunt ca mostenitorii sa fie de acord si sa se prezinte personal. Daca sunteti de parere ca nu sunt sanse sa il convingeti pe fratele dvs sa fie prezent, va sugerez sa va adresati direct instantei.
2. Costurile se calculeaza in functie de bunuri: zona, anul construirii, materialul din care e construita locuinta (caramida/lemn/chirpici etc), suprafata casei, suprafata terenului, daca terenul este intravilan sau extravilan (cati mp in intravilan, cati mp in extravilan), dupa categoria de folosinta (curti constructii, arabil, fanete, pasuni, paduri etc). Nu exista un pret standard si fara a prezenta actele de proprietate nu va poate spune nimeni un pret. Nici macar estimativ. In orice caz, o sa aveti de achitat catre stat un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
3. In urma dezbaterii succesiunii, dvs si fratele veti ramane mostenitori si proprietari in cote parti egale de 1/2 din intreaga masa succesorala. Insa vorbim despre cote ideale. Impartirea efectiva a bunurilor se va face la partaj (sau prin iesirea din indiviziune). Daca fratele nu doreste sa coopereze, puteti solicita iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca.
4. Si daca intrati dvs in posesia actelor, singur nu puteti face nimic. Evident, nici fratele fara dvs.
Multumesc pentru raspunsul concret. Voi incepe asadar o actiune civila. Puteti sa-mi recomandati un avocat specializat pe astfel de spete? Zi frumoasa !
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2017
V.Dinca, utilizator
Multumesc de raspuns dar informatiile acestea le stiam si eu.Am nevoie de un raspuns mai elaborat, mai la subiect. O zi frumoasa :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate iulianbastan iulianbastan Salut! Am si eu o nelamurire si va implor sa ma ajutati. Bunicii mei (decedati ambii)au 3 copii: mama, o matusa si un frate. Ca avere a ramas un teren ... (vezi toată discuția)
Succesiune si partaj curiosu curiosu Buna ziua, Situatia e urmatatoarea: a murit tata acum 5 ani, s-a facut succesiunea si am obtinut certificate de mostenitori eu, sora si mama. Intre timp tata ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral cu vanzaare DanielAl DanielAl Am de rezolvat următoarele obiective: I. Partajul unor terenuri, în bună înţelegere, între 5 moştenitori fraţi|/surori din care 4 în viaţă şi 3 ... (vezi toată discuția)