avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral cu vanzaare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral cu vanzaare

Am de rezolvat următoarele obiective:

I. Partajul unor terenuri, în bună înţelegere, între 5 moştenitori fraţi|/surori din care 4 în viaţă şi 3 nepoţi urmaşi ai celei de-a cincea, decedată.
Masa succesorală, pentru care există titlu de proprietate, constă din:
I.A. În intravilan: un teren de 3100 mp, contur rectangular, câmpie, dimensiuni 54 x 57 m, pe care se află o casă bătrânească, un porumbar şi o magazie grajd. Acest teren de 3100 mp a fost împărţit în 5 loturi, între cei 4 fraţi|/surori în viaţă| (4 loturi din care 3 de câte 500 mp şi 1 lot de 900 mp) şi cei 3 nepoţi de soră ai lor (1 lot nedivizat de 700 mp). Construcţiile nu se divid în cote părţi, ele revin aceleia din surori care primeşte lotul din mijloc, pe care se află construcţiile.
I.B. În extravilan: 5 trupuri de teren arabil, tabular – câmpie, vizibilitate bună, situate în patru tarlale diferite, se împart la 4 fraţi|/surori, astfel: două trupuri de 4939 mp şi de 800 mp revin fără împărţire unei singure moştenitoare, un trup de 11220 mp se împarte la doi moştenitori, două trupuri de 5000 mp şi 2914 mp revin fără împărţire uneia singure.
II. Cumpărarea de către mine a tuturor părţilor care se vor vinde din cei 3100 mp intravilan. Deocamdată numai 3 moştenitori au hotărât să-mi vândă părţile lor limitrofe, care totalizează 1500 mp = 3 x 500 mp.
III. Aceste tranzacţii să se facă cu o cheltuială minimă, să rezulte actele cel mai greu atacabile, întabulând o parte cât mai mare.

1. Care sunt variantele de rezolvare şi ordinea etapelor ?
2. Care este procedura/ordinea cea mai bună ?
3. Care ar fi costurile aproximative ale acestor variante şi lucrări (costuri măsurători/planuri cadastrale, întabulare, taxe notariale, taxă de timbru, expertiză judiciară)?
4. Este posibilă legal ieşirea parţială din indiviziune, astfel ca un număr de moştenitori să rămână în indiviziune între ei pentru un lot comun, dar să se separe de ceilalţi? (varianta D)

A. Să se întocmească documentaţia cadastrală (planuri, întabulare) atât pentru intravilan cât şi pentru extravilan, apoi să se facă partajul notarial şi în final vânzarea - cumpărarea?
B. Mai întâi să se întabuleze terenul atât în intravilan cât şi în extravilan, apoi să cumpăr partea din intravilan care se vinde (toţi moştenitorii în indiviziune să semneze contractul de vânzare-cumpărare), iar la urmă pentru restul (partea din intravilan care nu se vinde şi terenurile din extravilan) să se facă partaj notarial ?
C. Să facem întabularea numai a terenului din intravilan şi mai întâi să cumpăr partea din intravilan care se vinde, iar apoi pentru restul (partea din intravilan care nu se vinde şi terenurile din extravilan) să se facă acţiune de ieşire din indiviziune în instanţă, în care caz măsurătorile s-ar face prin expertiză cu expert numit de instaţă|?
D. Să se facă mai întâi acţiune de ieşire din indiviziune în instanţă, cu măsurători făcute de expert numit de instanţă; apoi să se întabuleze numai acele loturi din terenul din intravilan care se vor vinde şi cumpăra, iar apoi restul (terenurile din extravilan) să nu se întabuleze ? Pentru optimizarea acestei variante, este posibilă pentru intravilan ieşirea parţială din indiviziune, adică moştenitorii care oricum s-au hotărît să-şi vândă părţile lor din intravilan, să se separe numai de ceilalţi, care nu vor vinde, dar să rămână în indiviziune între ei în intravilan într-un lot comun şi apoi să-l vândă ca proprietate indiviză?
Altă variantă?


Mulţumesc pentru răspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
DanielAl, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanielAl , utilizator 19:14, 22 Februarie 2009
marturisesc k nu am avut timp sa va citesc toata povestea pt ca dvs cereti o consultatie juridica, ori aici este un site de sfaturi.
mostenitorii ori ies din indiviziune si cumparati ce li se va cuveni ori veti cumpara cota lor ideala si abstracta-daca nu se va face iesirea din indiviziune.

av.vasilescu
Mulțumesc anticipat acelei persoane care va răspunde punctual întrebărilor mele! Faptul că am formulat deja 4 variante ar trebui să ușureze un răspuns clar. Trebuie numai citit până la capăt!
Trebuie!?

Regulamentul forumului l-ati citit?

"Consultantii care participal la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nimeni nu este obligat sa va dea un raspuns complet, corect si de actualitate."


E bine sa stiti cat vi se datoreaza pentru a nu cere oamenilor mai mult decat vi se cuvine. (asta e o completare de la mine, extra regulament).
D-ra.Romașcanu,

Mulțumesc pentru citatul din regulamentul pe care, mărturisesc, nu l-am citit!

Mulțumesc și vă felicit pentru promptitudinea cu care ați intervenit ca să puneți cât de cât lucrurile la punct!
Pentru mine este un semn bun:
Dacă numai 10% din avocați sau 1% din români ar lua poziție la fel de hotărât împotriva dobândirii foloaselor necuvenite, atunci corupția de la noi și corolarul ei de cinism și dezordine ar fi serios zdruncinate ...
Dacă numai 10% din avocați ar refuza să apere și să scoată basma curată pe vădit răufăcători, atunci dreptatea și adevărul la noi ar începe de-a dreptul să se întremeze ...

Cu atât mai mult rămân îndatorat aceluia care, nefindu-mi cu nimic obligat, găsește timpul, energia și bunâvoința de a-mi răspunde după puterile sale. În speță domnului "av.vasilescu" și dumneavoastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate iulianbastan iulianbastan Salut! Am si eu o nelamurire si va implor sa ma ajutati. Bunicii mei (decedati ambii)au 3 copii: mama, o matusa si un frate. Ca avere a ramas un teren ... (vezi toată discuția)
Vânzare tern extravilan LucianNeatu LucianNeatu Sunt proprietar a doua titluri de proprietate împreuna cu moştenitorii persoanelor ce erau proprietari ca şi mine. Cum pot sa vând partea ce mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune teren extravilan si intravilan cristeacd1973 cristeacd1973 Buna ziua o rugaminte daca imi puteti spune si mie la o iesire din indiviziune de pe un titlu de proprietate care cuprinde mai multe loturi de teren situate ... (vezi toată discuția)