avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dacă internarea nevoluntară într-o instituție ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dacă internarea nevoluntară într-o instituție medicală nu este considerată sancțiune, cum se poate deduce aceasta din durata pedepsei?

E logic așa ceva?

Art.184, Codul de Procedură Penală
(28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, în condiţiile art. 72 din Codul penal.
Din acest articol rezultă că internarea nevoluntară este o sancțiune supletivă, însă totuși încalcă Constituția României ne fiind o sancțiune ”decât de natură penală”.
De asemenea, articolul nu prevede ce se întâmplă în cazul în care suspectul/inculpatul nu a săvârșit infracțiunea (faptul pentru care se dispune expertiza).
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2017
ContSters396991, utilizator
Este logic, sigur ca este logic. Ce nelamurire aveti, de ce se deduce perioada internarii din durata pedepsei? Ati fi vrut sa nu se deduca sau cum? Si doi, cum anume, prin ce, considerati ca incalca Constitutia Romaniei? Mie nu mi se pare nimic in neregula cu textul de lege.
Nu est o sanctiune asa cum nici arestul preventiv nu este o sanctiune. Ambele sunt masuri privative de libertate, acesta este motivul pntru care este dedusa acea perioada
Dar se deduce din durata PEDEPSEI, iar în cazul dispunerii expertizei psihiatrice se dispune și internarea ca măsură de siguranță cu caracter medical. Măsurile acestea sunt trecute în cazierul judiciar, deci sunt echivalente cu niște condamnări.
Iar faceti confuzie intre expertiza medico-legala psihiatrica si masurile de siguranta cu caracter medical, sau nu stiu daca faceti confuzie sau daca insistati pentru un alt motiv pe linia asta. Oricum, asa cum v-am spus si in celalalt mesaj, ipotezele de la care porniti nu sunt valide. Iar echivalenta cu "niște condamnări" inscrise in cazier, la fel, nu are nici un suport logic sau juridic, este doar o afirmatie, asa, ca sa fie, adica nu se poate face o discutie cu sens pe treaba asta.
Confuzia este la dvs, eu am specificat că în cazul dispunerii expertizei psihiatrice se dispune ȘI internarea ca măsură de siguranță cu caracter medical. Deci nu am spus că expertiza psihiatrică este măsură de siguranță cu caracter medical.
Codul de Procedură Penală, Art.184
”(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător.
(5) În cazul în care consideră că este necesară o examinare complexă, ce necesită internarea medicală a suspectului sau a inculpatului într-o instituţie sanitară de specialitate, iar acesta refuză internarea, comisia medico-legală sesizează organul de urmărire penală sau instanţa cu privire la necesitatea luării măsurii internării nevoluntare.”
Măsura internării nevoluntare este măsură de siguranță cu caracter medical, aici sper că nu e nicio confuzie.
Ipoteza că internarea nevoluntară reprezintă o sancțiune purcede de la primul alineat al acestui articol, întrucât se prevede că expertiza se efectuează atunci când organul de urmărire penală ”are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului ÎN MOMENTUL SĂVÂRȘIRII INFRACȚIUNII CE FACE OBIECTUL ACUZAȚIEI”, deci expertiza are la bază presupunerea că suspectul/inculpatul este autorul faptei fără drept de apel. Ce se întâmplă în cazul în care acesta chiar nu a săvârșit infracțiunea, rămâne adevăratul făptaș în libertate? Nu este prezumția de nevinovăție general valabilă, nu se aplică procedura la fel pentru toți cetățenii?

Alte discuții în legătură

În ce formulă se solicită consimțământul scris al persoanei audiate pentru a fi expertizată psihiatric? ContSters396991 ContSters396991 În ce formulă se solicită consimțământul scris al persoanei audiate pentru a fi expertizată psihiatric? (vezi toată discuția)
Saltat de mascati la 6 dimineata abuziv eusaisapte eusaisapte Sunt suspect cica de ultrajul judiciar, fapta care evident nu exista fiindca nu exista infractiunea care constituie ultrajul judiciar. Inafara de aceasta ... (vezi toată discuția)