avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de noapte

Dacă în cursul unei luni se lucrează accidental(intervenție) noaptea cu respectarea celor 3 ore de noapte și întimpinat orar stabilit de CM se acorda sporul de 25% dacă nu se îndeplinește procentul de 30%?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 23 Septembrie 2017
In codul muncii se specifica , ca se acorda sporul de noapte ,,dupa caz" in urmatoarele conditii...ori minim 3 ore pe noapte interval 22:00-06:00 ori in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru. Daca ati lucrat minim 3 ore in intervalul acela orar puteti acorda sporul de noapte .
In codul muncii nu este prevăzută obligativitatea acordării sporului de noapte.

Art. 126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a lasat la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, si mentinerea programului normal de lucru dar cu acordarea unui spor la salariu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! fac servicii care implica munca de noapte in intervalul22:00-06:00. ... gabrielbarbandeal gabrielbarbandeal Buna ziua! Fac servicii care implica munca de noapte in intervalul22:00-06:00. Angajatorul ofera sporul de noapte doar in lunile in care se depasesc 30% din ... (vezi toată discuția)
Sporul de noapte dejescuadina71 dejescuadina71 Buna seara lucrez ca agent de securitate in sistem de paza si as dori sa stiu ,sporul de noapte se plateste la salariul actual pe care il am de 975 lei sau la ... (vezi toată discuția)
Spor noapte KasKas KasKas Imi desfasor activitatea in ture(12/24, 12/48) si beneficiez de spor de noapte pentru orele lucrate in intervalul 22-06. Sunt chemat de angajator(ITPF TM) sa ... (vezi toată discuția)