avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor de noapte

Buna ziua,

Cum ar trebui platite, conform legii, orele unei ture de la 19h-7h ? 8 ore cu un spor de 25% (22h-6h) sau 12 ore platite toate cu un spor de 25% ?

Mersi de raspuns,

Anne
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 29 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sporul de noapte nu este obligatoriu si in caz de acordare trebuie sa fie indeplinite anumite conditii de salariatul respectiv.

Potrivit Codului Muncii, art.126:
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariui si mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. Prin urmare, un angajator este obligat sa plateasca doar orele din intervalul 22h-6h cu un spor de 25% (deoarece aceasta este optiunea aleasa de angajator), dar nu si cele din intervalul 19h-22h si 6h-7h, corect ?

Mersi inca odata,

Anne
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect ...doar orele prestate in intervalul orar 22-06 sunt ore de noapte si la care se plateste sporul de 25%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte soucadan soucadan Buna ziua, orele efectuate intre ora 23,00 si 7,00 sunt considerate ore de noapte si pot fi platite cu un spor de 25%, sau trebuie obligatoriu modificat ... (vezi toată discuția)
Spor noapte KasKas KasKas Imi desfasor activitatea in ture(12/24, 12/48) si beneficiez de spor de noapte pentru orele lucrate in intervalul 22-06. Sunt chemat de angajator(ITPF TM) sa ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte cip-fincu cip-fincu Bună ziua,deranjez cu o întrebare referitoare la sporul de noapte in mapn! Lucrez in ture de 24 h cu repaus 72h, în intervalul de 24h am dreptul la odihna ... (vezi toată discuția)