avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dreptul de a obtine de la Casa de Sanatate documentul ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dreptul de a obtine de la Casa de Sanatate documentul european justificativ al calitatii de asigurat

In calitate de asigurat in sistemul de sanatate din Romania, pe baza angajarii la o societate romana, dar rezidenta (din motive familiale) in Elvetia, am solicitat CASMB eliberarea unui formular european (S1) ce atesta calitatea de asigurat intr-un stat membru CE. Pe baza respectivului formular, pot fi scutita de obligativitatea asigurarii in statul de resedinta si beneficia, conform reglementarilor europene, de asistenta medicala in aceasta tara.
Timp de doi ani consecutiv, CASMB mi-a eliberat fara probleme acest document, pe baza contractului de munca al angajatorului roman, a adeverintei de salariat si a dovezii de resedinta.
Incepand din acest an, fara o justificare legala, institutia romana refuza solicitarea mea de a-mi reinnoi S1, sustinand ca nu ma mai incadrez in categoria asiguratilor cu drept de a beneficia de acest formular. Departamentul Formulare Europene al CASMB nu mai elibereaza acest formular decat in baza contractului de detasare pe teritoriul altui stat european si a documentului portabil A1 (emis de Casa de Pensii pentru lucratori detasati/cu pluriactivitate).
Conform normelor europene in vigoare, actualizate in decembrie 2016, un cetatean european asigurat si angajat in tara de origine, dar cu resedinta in alt stat membru UE+Elvetia, beneficiaza, impreuna cu membrii familiei sale de asigurare medicala in tara de resedinta. ([ link extern ] ).
Deci, tem ca CASMB comite un abuz, refuzandu-mi documentele necesare pentru a beneficia de acest drept, obligandu-ma la o dubla impunere.
Am urgenta nevoie sa stiu care este baza legislativa pe baza careia s-ar fi introdus modificari restrictive referitoare la dreptul meu si, eventual, care sunt demersurile de facut pentru a mi se respecta acest drept.
Precizez ca institutiile competente din Elvetia sustin ca, in ceea ce ii priveste, drepturile mele au ramas neschimbate.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a obtine de la casa de sanatate documentul european justificativ al calitatii de asigurat Colino Colino In calitate de asigurat in sistemul de sanatate din Romania, pe baza angajarii la o societate romana, dar rezidenta (din motive familiale) in Elvetia, am ... (vezi toată discuția)
Formular s1 conditionat, mai nou, de a1 AlexandraGeorgiana AlexandraGeorgiana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Pe cine trebuie sa dau in judecta in situatia descrisa mai jos? Casa Nationala de Sanatate, CASMB sau Casa de ... (vezi toată discuția)
Formularul e 109 costin alina costin alina Eu si familia mea(sot si copil) urmeaza sa locuim intr-o tara din UE iar pentru a ne inregistra in acest stat acestia au cerut unul din formularele europene ... (vezi toată discuția)