avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de circulatie , posibil culpa comuna?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de circulatie , posibil culpa comuna?

Buna ziua,
In urma cu 1 luna si ceva sotia mea si cu mine am avut un accident de masina. Mergeam pe un drum judetean cu 2 sensuri de mers , am vrut sa facem la stanga catre o comuna .Eram intr-o coloana de masini iar din sens opus nu venea nimeni. Sotia mea , ea era la volan, s-a asigurat in oglinzi,in spatele nostru mai erau cel putin o masina, a semnalizat din timp, a redus viteza si am asteptat pana sa ajungem in dreptul intersectiei dupa care a virat la stanga catre acea comuna-- in momentul acela am fost acrosati de o masina care se afla in depasire. In zona aceea este linie continua de 100 m si este intersectie. In dreptul intersectiei este linie discontinua si nu este nici un semn prin care noi nu am fi avut voie sa facem la stanga. El practic a incalcat toate regulile de circulatie din zona ( depasire de coloana pe linie continua in intersectie si cu viteza peste limita admisa). Obligatia noastra d.p.d.v. legal era sa semnalizam din timp , sa reducem viteza si sa ne asiguram din fata, nu??
La noi in masina eram eu cu sotia si un prieten( noi nu am patit nimic), la ei era soferul, sotia lui si un copil al lor (copilul are o fractura si a necesitat spitalizare). Politia a intocmint dosar penal soferului.
Masina respectiva avea asigurarea expirata (RCA ) si nu avea nici ITP-ul facut, era o masina pe o firma de taxi. Cu soferul nu stiu daca o sa am treaba pt. ca nu ma intereseaza decat sa-mi fac masina (firma era obligata sa aibe asigurare si cred ca ei vor fi cei cu care o sa ma judec ).
Proprietarul firmei a zis ca nu vrea sa ne intelegem ,ca el crede ca va fi culpa comuna.
Si acum intrebarile mele :
1. Este posibil din asa ceva sa iasa culpa comuna???
2. Nu cred ca soferul va aduce certificat medico-legal pt. copil , drept urmare se va da neincepere de urmarire penala ?? ( era masina pe taxi fara nici o asigurare si fara ITP , nu ar trebui cineva sa-l traga la raspundere? )
3. Cum se va stabili vinovatia ? (pt. ca indiferent ca iese vinovat sau culpa comuna, noi va trebui sa ne judecam )--- Am citit mai multe pe internet si din ce am inteles in caz de culpa comuna eu ii dau asigurarea mea (si isi face jumatate din masina ) iar el va trebui sa-mi plateasca jumatate din costul masinii mele. Altii spun ca fiecare isi repara propria masina ( asta mie nu-mi convine pt. ca eu am asigurare valabila).
4. In caz ca se da neincepere de urmarire penala nu se stabileste si vinovatia tot atunci?
Nu am avut niciodata probleme cu legea si nu cunosc nici un avocat. Incerc sa aflu cat mai multe detalii dupa care sa apelez la un avocat.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
dvnity, utilizator
Cel mai recent răspuns: dvnity , utilizator 09:25, 9 Octombrie 2009
Stimate utilizator,
eu nu cred ca e culpa comuna. Sunt convinsa ca la o intersectie cu drum fara prioritate este interzisa depasirea. Parerea mea este ca singurul vinovat este cel aflat in depasire.Sunt foarte importante declaratiile martorilor si mai ales, cele care deja s-au luat banuiesc la locul accidentului.
Cred ca deocamdata nu va puteti repara masina. Doar sa folositi propriul CASCO ( daca aveti ) urmand ca Asiguratorul dvs. sa recupereze banii de la cel vinovat. Chiar si pentru reparatia CASCO aveti nevoie de un anumit formular completat de cei de la Politie.( cel putin asa era)
Prezentul raspuns este unul cu titlu orientativ.

succes
av. Ileana Schwarz
Asa cum ati prezentat accidentul, nu poate fi decat vina celui care a depasit in intersectie, a calcat linia continua, a circulat cu un autovehicul fara RCA si fara ITP.Sustineti nevinovatia cu probe si martori daca se incearca de catre politie sa declare culpa comuna, inclusiv in instanta.Daca nu aveti asigurare CASCO, aveti posibilitatea de a cere despagubiri de la Fondul de protectie al victimelor strazii, intrucat masina nu avea RCA( nu aveti ce negocia cu altcineva).Cererea de despagubire catre Fond, o puteti face la asiguratorul dv. RCA, care este obligat sa va dea tot concursul.
m-am interesat si de acest fond si din ce am citit ei despagubesc numai dupa stabilirea vinovatiei. Eu m-am apucat sa-mi fac masina cu banii mei si sumele sunt deja uriase ( 17 000 ron) asta in afara de cutia de viteza .Mi-am pus una secound pentru care nu am nici un fel de garantie si nu se regaseste in aceasta suma ,( una nou costa in jur de 9000 ron) . Credeti ca daca iese vinovat acest fond ma va despagubi si pt. o cutie de viteza noua? pentru ca pana la urma daca el avea asigurare eu imi puneam cutie noua.
Nu am avut CASCO.
Martori nu au fost in afara de noi si ei , ei spuneau ca sunt martori dar acolo in momentul accidentului nu era nimeni ( nu ca as fi rasist dar soferul este de etnie rrom asa ca ma astept sa apara si martori) . S-au facut poze la masini si pozitia lor dupa accident si masuratori de catre politie la locul accidentului si se vede destul de clar urmele de frana ale masinii lui. Multumesc pentru raspuns!
Conducatorul autoturismului care a efectuat depasirea nu a respectat normele rutiere provocand accidentul.
Art. 120 din Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier prevede:
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;

b) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.
(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.
Sublinierile imi apartin.
Se constata clar ca vinovatia producerii accidentului apartine in exclusivitate conducatorului auto care s-a angajat in depasirea coloanei de autovehicule.
Succes
ing. Ioan Ciobanu - expert judiciar Autovehicule, circulatie rutiera

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare (parte vatamata) TGU TGU Va salut in primul rand ... la sfarsitul lui mai am avut un accident in urma caruia am fost diagnosticat cu fractura clavicula + disfunctie ... (vezi toată discuția)
Depasire in intersectie ralyna ralyna buna seara! este prima data cand folosesc acest site si sper sa ma puteti ajuta. Ma aflam cu o ruda in masina, ea era la volan - este incepatoare. Ne ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)