avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie politist
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie politist

Gen:barbat
Data nasterii:26 ianuarie 1965
Stagiul de cotizare:26 ani
Alte date:grupa de munca alte conditii 7ani,speciala 8ani,deosebite 11ani,stagiu militar 1an si 6luni(pe santier7ani,politist19ani,stagiu militar1an si 6luni)-1720lei salariu de baza. vechime totala: 27ani si 5luni(20ani structuri militare)

Intrebare:sunt in comisia de expertiza medicala pentru stabilirea gradului de invaliditate,si nu stiu pentru care pensie sa optez si care ma avantajeaza(militara,anticipata).Legile care le detin nu ma dumireste:Lege nr. 179 din 17/05/2004 (Lege 179/2004)
privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor
Publicat in Monitorul Oficial nr. 485 din 31/05/2004
Art. 12. -
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta politistii in activitate care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au implinit varsta de 55 de ani;
b) au o vechime in serviciu de minimum 25 de ani din care efectiv ca politist sau militar 15ani.
Art. 13. - Au dreptul la pensie de serviciu anticipata politistii in activitate care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu prevazute la art. 12 lit. b) si se afla in una dintre urmatoarele situatii:
b) inceteaza raporturile de serviciu ca urmare a pierderii capacitatii de munca, dovedita cu acte eliberate de comisia de expertiza medico-militara.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Art. 15. - Politistii care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 13 lit. b) si la art. 14 alin. (1) lit. b) pot opta intre pensia de serviciu anticipata sau anticipata partiala, dupa caz, si pensia de invaliditate, daca aceasta este mai avantajoasa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Art. 18. - Vechimea in serviciu care se ia in considerare la stabilirea pensiei este perioada in care persoana in cauza s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
a) a avut calitatea de politist;
b) a avut calitatea de militar;
c) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Art. 22. -
(1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei politistilor este salariul de baza brut avut in ultima luna de activitate, care include salariul pentru gradul profesional detinut la data incetarii raporturilor de serviciu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Art. 27. -
(1) Au dreptul la pensie de invaliditate politistii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza:
a) producerii unor accidente in timpul si din cauza indeplinirii atributiilor de serviciu, accidentelor asimilate acestora conform legii, bolilor contractate in timpul si din cauza indeplinirii serviciului si tuberculozei
b) accidentelor sau bolilor care nu au legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu.
(2) Sunt asimilate atributiilor de serviciu si atributiile indeplinite in calitate de militar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Art. 31. -
(1) Politistii in activitate, care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unor accidente sau unor boli care nu au legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, beneficiaza de pensia de invaliditate numai daca indeplinesc cel putin jumatate din conditia de vechime in serviciu, in raport cu varsta, dupa cum urmeaza:
--------------------------------------------------------------------------------
Varsta politistului in momentul Vechimea in serviciu
ivirii invaliditatii realizata anterior ivirii invaliditatii
(ani)
--------------------------------------------------------------------------------
43-49 de ani 18
--------------------------------------------------------------------------------

Art. 83. - Politistii cu drept de pensie de serviciu, care au vechime in calitate de militar de 15 anii, pot opta, daca aceasta ii avantajeaza, pentru pensie militara de stat, care se calculeaza si se acorda in conformitate cu prevederile Legii nr. 164/2001, republicata.

LEGE nr.164 din 7 aprilie 2001
privind pensiile militare de stat

Art. 14. - (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială cadrele militare în activitate, indiferent de vârstă, care au o vechime efectivă în serviciu de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani ca militar, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de Legea nr. 80/1995 sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.
Art. 16. - (1) Cadrele militare care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. b) sau c) beneficiază de pensie de serviciu anticipată sau anticipată parţială astfel:
a) la împlinirea vârstei de 50 de ani bărbaţii şi 45 de ani femeile, dacă şi-au desfăşurat activitatea în condiţii de muncă deosebite cel puţin 20 de ani efectiv, din care cel puţin 10 ani efectiv ca militar;
b) la împlinirea vârstei de 45 de ani bărbaţii şi 40 de ani femeile, dacă şi-au desfăşurat activitatea în condiţii de muncă speciale cel puţin 15 ani efectiv, din care cel puţin 10 ani efectiv ca militar.
Cel mai recent răspuns: Andrusceac Paunel , utilizator 12:21, 9 Octombrie 2009
Intrebare la intrebare: cunosti prevederile Legii nr.179/2004? Ar trebui sa citesti textul de lege invocat si ai posibilitatea sa alegi ceea ce iti convine.
am citit ambele legi si nu pot face diferenta si care va fi incadrarea, mai ales ca se completeaza cu legea 19 / 2000.Am lucrat intr-o unitate de interventie si am facultatea de sport iar cunostintele mele juridice nu sunt la un nivel in care sa pot interpreta corect unele legi si de aceea va cer ajutor.
Ca sa incep cu ultimul mesaj postat de dvs., Legea nr. 164/2001 este actul normativ-cadru, prevederea cu caracter general in domeniul stabilirii si acordarii pensiilor militare. Legea nr. 179/2004 este o prevedere cu caracter special, aplicandu-se numai politistilor. Prevederile din Legea nr. 164/2001 devin aplicabile numai in masura in care nu contravin prevederilor din Legea nr. 179/2004.

Deci, ca sa fiu mai clara, au intaietate prevederile Legii nr. 179/2004. Pentru pensie pentru limita de varsta nu puteti opta, doar sunteti la comisia de expertiza medicala (si nu aveti nici 55 de ani). Eu v-as sugera sa optati pentru pensie anticipata, nu anticipata partiala, avand in vedere modificarile ce se preconizeaza (integrarea sistemului militar in cel public). Pensia de invaliditate este, din punctul de vedere al cuantumului, foarte dezavantajoasa, indiferent ca este vorba despre sistemul public sau sistemul militar.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Am inteles intrebarea dumnevoastra; pensie de serviciu nu puteti lua.in aceasta situatie, optati pentru pensia anticipata si nu pentru cea de invaliditate.Mai departe,la intomirea dosarului de pensie optati, in scris ,pentru calculul conform legii
164.Explicatie:-avantajul este ca la reactualizare,-majorare soldei de grad/functiei de pe care ati trecut in rezerva, MAN are coeficenti mai mari( vezi art.48)
Continuare: porniti de la 62% din salariul brut la care se adauga:
-cate 2% pentru fiecare an ce depaseste 25 de ani(calculati cu grupe de munca)
-6% contributie la pensia suplimentara
-dupa calcul,daca aveti ordinul MM cl.II se adauga 15 % la pensia obtinuta
-scadeti impozitul-ce este peste 1000 lei -,cas ,si mai ramaneti cu restul

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata m.i leg.164/2001 ALEXANDRA TAN ALEXANDRA TAN -decizie pensie invaliditate gr.II art.27 leg.164/2001cu revizuire 15.12.2008 -varsta 53 ani 8 luni,trecut in rezerva capitan 1998 -vechime totala 25 ani 1 ... (vezi toată discuția)
Pensie militara anticipata partiala-cim Andrusceac Paunel Andrusceac Paunel Va adresez rugamintea de a ma lamuri daca ,un pensionar militar cu pensie de serviciu anticipata partiala poate lucra cu cim in sectorul privat? Incetarea ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala in mai borcanm borcanm Sunt ofiter activ in cadrul MAI si institutia in care lucrez se desfiinteaza. Pot solicita pensie anticipata partiala daca am vechime in sistem de 18 ani + 3 ... (vezi toată discuția)