avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Asigurari de sanatate

Sunt persoana fizica autorizata (profesie liberala) si, in acelasi timp si angajat la o societate comerciala, care-mi plateste asigurarea de sanatate conform legii.
Am obligatia de a plati separat catre casa de asigurari de sanatate 6.5% din veniturile obtinute ca persoana fizica autorizata, sau este suficient ca platesc asigurarea prin faptul ca sunt salariat?
Cel mai recent răspuns: dan1111 , utilizator 20:04, 16 Octombrie 2009
Dupa cate stiu eu, calitatea de angajat este suficient. Daca n-ati fi angajat ar trebui sa platiti si contributiile la asigurarile de sanatate.
dan1111 a scris:

Sunt persoana fizica autorizata (profesie liberala) si, in acelasi timp si angajat la o societate comerciala, care-mi plateste asigurarea de sanatate conform legii.
Am obligatia de a plati separat catre casa de asigurari de sanatate 6.5% din veniturile obtinute ca persoana fizica autorizata, sau este suficient ca platesc asigurarea prin faptul ca sunt salariat?


E suficienta calitatea de salariat conform Ordinului CNAS 617/2007 si nu trebuie sa platiti pentru PFA.
[ link extern ]
Iar contributia salariatului este acum de 5,5%, iar cea a angajatorului de 5,2%.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
M-am informat la CNAS si m-am lamurit: (Legea asigurarilor de sanatate):
ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
Imi pare rau sa va spun ca ati afisat o legislatie care a suferit modificari.S/au modificat si cuantumurile si anumite articole.
Punctul dumneavoastra de vedere ma ajuta doar daca imi aratati si baza legala. In discutie nu intra coeficientii care s-ar putea sa se fi modificat, nu are importanta, ci faptul ca CNAS ma obliga la plata asigurarilor pentru venitul avut din activitati independente, in paralel cu cotizatia in calitate de angajat.
Intrebare: S-a modificat (abrogat) punctul 3 din art. 257?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

"contributii sanatate" coltex coltex Buna! Stie cineva daca se schimba cota la sanatate la 14% de la 1 Ianuarie 2010; adica 7% angajator si respectiv 7% angajat. Multumesc! (vezi toată discuția)
Contributii contract de asigurare ioan.morosan ioan.morosan Buna. Poate cineva sa-mi spuna care este procentul contributiilor care se platesc pentru un contract de asigurare. De asemenea ce declaratii se intocmesc ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor de sanatate ipc77 ipc77 pentru o persoana fizica autorizata este obligatorie plata asigurarilor de sanatate ? in speta un prieten , medic veterinar nu a platit asigurari sociale de ... (vezi toată discuția)