avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal

buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie sami dea concediu de sarcina si leuzie platit cu 85%.am fost la medicul de familie si mia zis ca nu imi da acum pe 24 concediu de sarcina si leuzie ca imi da in continuare concediu de risc pana nasc si dupa ce nasc cele 42 de zile.Intrebarea mea e nu ma afecteza cu nimic la obtinerea indemnizatiei de cresterea copilului faptul ca nu imi da concediu prenatal si doar cele 42 de zile?
Cel mai recent răspuns: - Elibet , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 23:25, 12 Octombrie 2009
Concediul de risc maternal se poate acorda:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, in conditiile O.U.G. nr.158/2005;
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu se solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
Concediul postnatal obligatoriu este instituit pentru protectia sanatatii mamei si a copilului, iar salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal in cadrul concediului de lauzie stabilit prin OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical. Cocediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia asigurarilor sociale in vigoare.
Avand in vedere cele aratate, in situatia in care ati depasit cele 120 de zile de concediu de risc maternal, trebuie sa vi se dea alt tip de concediu medical legal, respectiv acea parte anterioara nasterii din concediul de maternitate (126 de zile) denumita concediu prenatal (63 de zile). Acesta suspenda de drept contractul de munca, adica intrerupe temporar si independent de vointa partilor prestarea activitatii si plata salariului (art.50 lit.a din Codul Muncii).
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Atentie: concediul de maternitate se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta si pentru care se acorda alte concedii medicale.
Referitor la dreptul la indemnizatia de maternitate, legea stabileste ca au dreptul la aceasta salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical inscris in certificatul medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau de perioade asimilate, potrivit legii.
De acelasi drept beneficiaza si femeia care, din motive neimputabile ei, nu mai are calitatea de asigurat (raportul de munca incetand), daca naste in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
In cazul in care nu exista luni intregi lucrate in cele 12 luni luate in calcul anterior lunii de acordare a certificatului medical, se va utiliza un stagiu minim etalon.
Astfel se considera stagiu de cotizare si situatia in care , prin insumarea perioadelor ce constituie stagiu de cotizare, rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare.
nu inteleg legislatia dar e normal sami dea risc maternal pana nasc
Pe scurt: daca nu ati depasit 120 de zile de concediu de risc maternal si nu ati solicitat intrarea in concediul prenatal, vi se poate acorda in continuare concediu de risc maternal.
Sarcina cat mai usoara!
cui trebuie sa solicit concediu prenatal ca medicului de familie lam cerut
1. Concediul de maternitate (pre si post natal) se acorda de medicul curant care va are in evidenta cu sarcina sau de medicul de familie. Ei stiu cel mai bine ce fel de concediu sa va dea.
2. Daca va da concediu de risc maternal inseamna ca aveti probleme cu sarcina si trebuie o protectie in plus.
3. Pentru CCC si indemnizatia aferenta se iau ca baza de calcul 12 luni inainte de nasterea copilului. In cele 12 luni intra si perioadele in care ati fost in incapacitate temporara de munca, dovedita cu certificat medical.

Alte discuții în legătură

Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal, concediu prenatal BahanRomica BahanRomica Buna! Am o nelamurire cu concediul prenatal : - care este perioada de acordare a concediului prenatal ? - cu cat se plateste din salariul net ? Va ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)