avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligativitatea de a lucra in zilele de sarbatoare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligativitatea de a lucra in zilele de sarbatoare legale

in conditiile in care in regulamentul de ordine interioara si contractul colectiv de munca se prevede in mod explicit ca pentru orele de lucru in zilelelde sarbatori legale se cere acordul in scris al angajatului dar si ca prevederile legate de sarbatorile legale nu se aplica la locurile de munca unde procesul de productie nu poate fi intrerupt (aici fiind o chestiune cumva subiectiva ) am doua intrebari:
1.Ce masuri se pot lua asupra angajatului care nu seprezinta la lucru?
2.Pentru orele lucrate in zilele de sarbatori legale sambete si duminici pentru care contractul colectiv de munca prevede ca se platesc cu 100% ceea ce nu se intimpla niciodata sau se dau recuperari ceea ce se intimpla ,cum ar fi corect sa se acorde 1 zi de recuperare in timpul saptaminii pentru o zi libera lucrata sau 2 zile in timpul saptamanii pentru o zi lucrata de sambata, duminica sau sarbatoare legala.

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
ACTIVBIT, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 20 Noiembrie 2017
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.

3. Daca angajatul si-a dat acordul si nu s-a prezentat la munca, atunci se poate demara cercetarea disciplinara pentru lipsa nemotivata de la serviciu.
multumesc
nu inteleg totusi fraza
In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.
Cum adica ? muncesc intr-o zi de sarbatoare legala , nu sunt platit pentru ziua prestata primesc liber intr-o alta zi in care nu sunt platit pt ca nu am muncit?
Ati inteles gresit ... dvs veti fi platit pentru ziua de sarbatoare legala , iar in data cand vi se compenseaza aceasta zi nu veti primi salariul.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
asa ar trebui sa fie
lucrurile se petrec astfel
Datorita caracterului activitatii sunt luni in care este necesar sa lucrez mai mult decit o norma intreaga regie pe luna respectiva asta inseamna sambete duminici ore suplimentare care nu sunt platite .Ele sunt contabilizate sub promisiunea ca le voi primi ca si libere platite intr-o perioada in care activitatea este mai restransa ceea ce se mai si intimpla .Este ok o astfel de abordare din partea agajatorului? Nemultumirile apar din faptul ca pentru sambete duminici ore suplimentare care ar trebui sa fie insotite in mod normal in cadrul unei luni de sporuri se primeste liber o zi normala de lucru in cursul saptaminii in perioadele moarte .

Alte discuții în legătură

Codul muncii - liberele lilianastefan lilianastefan Saratiatii care desfășoară activitatea la program de tura au dreptul la ore libere pentru sărbătorile legale, altele decât sâmbete si duminici (24 ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale, zile libere. ain ain Buna ziua Lucrez in ture, 2 zile si 2 zile sunt libera. Tura mea cade exact in cele 2 zile de sarbatoare legala care urmeaza. Angajatorul spune ca nu mi ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in zilele de repaus sau sarbatori legale max36 max36 Buna ziua,lucrez intr-o autoritate nationala de stat in care orele suplimentare nu pot fi platite deoarece acest lucru este retrictionat printr-o OUG.Pana aici ... (vezi toată discuția)