avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! Pot sa-mi dau demisia fara preaviz in cazul in care eu nu am drepturi egale cu colegii mei? Sunt angajata la patron. In zilele libere de la stat eu lucrez 12 ore pe zi,pe cand colegele mele au dreptul sa plece mai devreme cu 2-3 ore. Nu mi se pare corect, mai ales atata timp cat eu nu eram informata de plecarea colegelor,am aflat din intamplare. As dori sa stiu daca pot invoca acest motiv , lipsa egalitatii intre angajati pentru a nu efectua preavizul pentru ca nu-mi doresc sa mai petrec nici o zi acolo
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 5 Decembrie 2017
1. Demisia fara preaviz se poate depune numai in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Domnule Cornel, lucrurile astea le-am gasit si eu pe google. Eu am intrebat daca faptul ca sunt facute diferente intre angajati imi da dreptul sa demisionez fara sa efectuez preaviz. Din punctul meu de vedere angajatorul nu isi respecta obligatiile. In contractul de munca scrie ca am dreptul la egalitate de sanse si de tratament.Dar nu stiu ce zice si legea ca se pare ca e facuta special pentru patroni sa-si bata joc de noi.
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2017
ContSters155784, utilizator
Imi aratati si mie unde se prevede ca legea este facuta special pentru patroni ?

Puteti proba ca nu este respectat principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii ?

Gasiti mai jos prevederile legale in materie :
Art. 39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
...
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
....

Directiva 2000/78/CE
Articolul 1 - Obiectivul
Prezenta directivă are ca obiectiv stabilirea unui cadru general de combatere a discriminării pe motive de apartenență religioasă sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă, în vederea punerii în aplicare, în statele membre, a principiului egalității de tratament.

Articolul 2 - Conceptul de discriminare
(1) În sensul prezentei directive, prin principiul egalității de tratament se înțelege absența oricărei discriminări directe sau indirecte, bazate pe unul din motivele menționate la articolul 1.

(2) În sensul alineatului (1):
(a) o discriminare directă se produce atunci când o persoană este tratată într-un mod mai puțin favorabil decât este, a fost sau va fi tratată într-o situație asemănătoare o altă persoană, pe baza unuia dintre motivele menționate la articolul 1;

(b) o discriminare indirectă se produce atunci când o dispoziție, un criteriu sau o practică aparent neutră poate avea drept consecință un dezavantaj special pentru persoane de o anumită religie sau cu anumite convingeri, cu un anumit handicap, de o anumită vârstă sau de o anumită orientare sexuală, în raport cu altă persoană, cu excepția cazului în care:

(i) această dispoziție, acest criteriu sau această practică este obiectiv justificată de un obiectiv legitim, iar mijloacele de realizare a acestui obiectiv nu sunt adecvate și necesare sau

(ii) în cazul persoanelor cu un anumit handicap, angajatorul sau oricare persoană sau organizație care intră sub incidența prezentei directive, are obligația, în temeiul legislației naționale, să ia măsuri adecvate în conformitate cu principiile prevăzute la articolul 5, cu scopul de a elimina dezavantajele care rezultă din această dispoziție, acest criteriu sau această practică.

(3) Hărțuirea este considerată o formă de discriminare, în sensul alineatului (1), atunci când se manifestă un comportament indezirabil legat de unul din motivele prevăzute la articolul 1, care are ca obiectiv sau ca efect lezarea demnității unei persoane și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. În acest context, noțiunea de hărțuire poate fi definită în conformitate cu legislațiile și practicile naționale ale statelor membre.

(4) Orice comportament constând în a ordona cuiva să practice o discriminare împotriva unor persoane pentru unul din motivele prevăzute în articolul 1 este considerat discriminare în sensul alineatului (1).

(5) Prezenta directivă nu aduce atingere măsurilor prevăzute de legislația națională care, într-o societate democratică, sunt necesare pentru securitatea publică, apărarea ordinii și prevenirea infracțiunilor penale, protecția sănătății publice și protecția drepturilor și libertăților semenilor.
.....
Cum sa probez? Altii sunt trimisi mai devreme acasa fiind cu totii pe aceeasi functie,acelasi salariu etc. Asta cum se numeste? Pot sa o incadrez undeva? Pentru cine sunt facute legile? Eu ce drept am? Eu am dreptul sa stau si sa inghit sau cum?
In instanta se merge pe probe , nu pe vorbe.

Atat salariatul cat si angajatorul are si drepturi si obligatii... dvs sunteti platita pentru cele 12 ore lucrate ?

Faptul ca unii pleaca mai devreme si altii nu ,.... eu nu as considera ca este discriminare.

Este dreptul dvs sa va prezentati demisia fara preaviz, avand in vedere faptul ca nu sunteti obligata sa va motivati demisia.

Alte discuții în legătură

Demisie la zi fara preaviz DanB. DanB. Buna ziua, intampin urmatoarea problema cu angajatorul meu: suntem trei persoane la program de 12 ore 7 zile din 7. Angajatorul ne cere sa lucram cate 3-4 zile ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut? Jeni Nedelcu Jeni Nedelcu am fost angajata din somaja de un SRL,nu pot demisiona cf .art 55 lit a, doar cu art 81 alin.8,in acest caz,angajatorul nu-mi va semna demisia, daca o trimit ... (vezi toată discuția)
Preaviz alinradu0 alinradu0 detin functia de sef depozit si am depus o cerere de incetare a activitatii . mi se cere un preaviz de 45 de zile dar eu nu am mai primit salariulk de 3 luni ... (vezi toată discuția)