avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Contract de munca - conditii de munca la temperatura ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Contract de munca - conditii de munca la temperatura scazuta.

Buna,
In septembrie m-am angajat la o companie care proceseaza legume si fructe, iar depozitarea acestora se face in depozite de -18grade celsius(temperatura setata din exeterior, poate ajunge si la -25grade celsius).
As dorii sa stiu daca exista un contract special prevazut in lege avand in vedere conditiile de lucru la aceste temperature.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:48, 7 Decembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este de partea dumneavoastra.
Binevoiti a lectura ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca, respectiv NORMELE METODOLOGICE din 6 iulie 2000 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca.
Intentionat nu va citez din reglementarile de mai sus, deoarece este bine sa cunoasteti exact articolele din lege pe care le puteti invoca in eventualitatea in care angajatorul nu le-ar respecta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG nr. 99/ 2000 se refera la conditii atmosferice - temperaturi extreme, nu pentru temperaturi scazute la locul de munca/ postul de lucru.
Sunt aplicabile Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006 anexa 1
7. Temperatura in incaperi
7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
7.2. Temperatura in camerele de odihna, in incaperile pentru personalul de serviciu permanent,
in grupurile sanitare, in cantine si in incaperile pentru acordarea primului ajutor trebuie sa
corespunda destinatiei specifice a acestor incaperi.
Angajatorul are obligatia de a realiza o evaluarea riscurilor profesionale la toate locurile de munca pentru respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b)să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat.
Pentru lucrul la temperaturi scazute, lucratorul trebuie dotat cu echipament individual de protectie cu respectarea Cerintelor minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP la locul de munca aprobate prin HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, anexa 1-3.
La nivelul firmei, dupa identificarea riscurilor profesionale (in cazul de fata - frig excesiv), angajatorul trebuie sa intocmeasca o Lista cu EIP care se acorda lucratorilor pe locuri de munca, in functie de conditiile de munca existente si riscurile profesionale identificate. Din aceasta lista pentru frig excesiv nu poate lipsi imbracamintea termoizolanta (costum vatuit/ pufoaica, izmene, camasa de piele, ciorapi grosi, etc.), incaltaminte termoizolanta (cizme/ bocanci si suptrainaltari/ captusite(i), capison, manusi imblanite, etc.
Lucratorii vor fi dotati cu creme de protectie a mainilor contra frigului.
Examinarea medicala la angajare si examinarea medicala periodica a lucratorilor expusi la temperaturi scazute se efectueaza cu respectarea prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-fisa 107. Temperatură scăzută
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- ECG
- examen sumar de urină
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- otite, mastoidite, sinuzite cronice
- boli cronice ale aparatului cardiovascular: boală ischemică cronică, HTA formă severă, valvulopatii, arteriopatie cronică obliterantă
- sindrom Raynaud
- dermatite a frigore
- nefropatii cronice
- boli imunitare cu anticorpi precipitanţi la rece (crioglobulinemii)
- afecţiuni musculo-osteoarticulare cu puseuri repetate.
In urma examinarii medicale, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, completeaza fisa de aptitudine a lucratorului mentionanad, dupa caz, apt/ inapt/ apt conditionat (precizeaza conditiile) pentru locul de munca ..... (cu temperatura scazuta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de munca necro30lc necro30lc buna ziua.as dori sa ma ajutati intr-o chestiune.lucrez in cadrul unei politii locale dintr-un oras din Romania.si angajatorul nostru ne-a creat un post in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. pot da in judecata angajatorul pentru că nu îmi ... dan nichi dan nichi Buna ziua. Pot da in judecata angajatorul pentru că nu îmi asigura condiții decente de munca și protecție contra temperaturilor extreme și radiațiilor ... (vezi toată discuția)
30 grade la serviciu avocadonet avocadonet Buna seara, la actualul loc de munca este foarte cald (30 grade celsius). Aerul conditionat nu face fata. Desi ne plangem de luni de zile, situatia nu s-a ... (vezi toată discuția)