avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... 30 grade la serviciu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

30 grade la serviciu

Buna seara, la actualul loc de munca este foarte cald (30 grade celsius). Aerul conditionat nu face fata. Desi ne plangem de luni de zile, situatia nu s-a rezolvat. Ce am putea face? Din punct de vedere legal putem refuza sa lucram in conditiile respective? Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:50, 3 Noiembrie 2017
Ati putea intra in greva (japoneza, la inceput).
Cititi ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 99 din 29 iunie 2000
privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca, publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 304 din 4 iulie 2000

Apelati la Inspectoratul Teritorial de Muncă care are obligatia de a face controalele pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanele încadrate în muncă.

Nerespectarea prevederiloe Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In sensul OUG 99/2000 , temperatura de 30 grade Celsius nu este temperatura extrema decat in situatia in care corelata cu conditii de umiditate mare depaseste 37 grade.

Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

Art. 177 C.mun.
(1) În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc frumos, o sa incerc sa citesc OUG 99/2000. Ca si parere personala: 37 grade mi se pare o limita foarte mare, noi in birou avem probleme de concentrare deja la 30 grade. Multumesc frumos pentru raspunsuri, toate cele bune!
Revin dupa ce am citit OUG 99/2000. Se pare ca Ordonanta respectiva se refera doar la cazurile de temperaturi extreme in exterior.
In schimb am aflat despre Hotararea nr. 1.091 din 16 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de munca:

Anexa 1 pct 7. Temperatura în încăperi
7.1. În timpul programului de lucru, temperatura din încăperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvată organismului uman, ţinându-se seama de metodele de lucru utilizate şi de cerinţele fizice impuse lucrătorilor.

Intrebare: cum as putea sa dovedesc ca temperatura nu este adecvata metodelor de lucru si cerintelor? Poate prin parerea scrisa a unui medic?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2017
avocadonet, utilizator
Temperatura la munca
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

O femeie însărcinată poate lucra la temperaturi de 12-14 grade? Ela_1 Ela_1 Sunt însărcinată și lucrez la casieria unui market(stau in aceeași poziție, fără a mă mișca). Iarna trecuta am trecut-o cu temperaturi de la 9 grade ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. pot da in judecata angajatorul pentru că nu îmi ... dan nichi dan nichi Buna ziua. Pot da in judecata angajatorul pentru că nu îmi asigura condiții decente de munca și protecție contra temperaturilor extreme și radiațiilor ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in perioada caniculara rodica_rodi rodica_rodi Buna ziua.Am si eu o problema legata de desfasurarea lucrului in perioadele de canicula,la care va rog sa imi dati un raspuns. Sunt functionar public la o ... (vezi toată discuția)