avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... conditii de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

conditii de munca

buna ziua.as dori sa ma ajutati intr-o chestiune.lucrez in cadrul unei politii locale dintr-un oras din Romania.si angajatorul nostru ne-a creat un post in care trebuie sa stam efectiv langa un pod ce se face si nu ne asigura conditii deloc favorabile adica in sensul sa ne dea o ghereta pentru a nu sta in frig si o toaleta..considerand ca suntem totusi functionari publici nu exista vreun articol de lege care sa ne ajute si sa putem combate faptul de a nu fi obligati de a sta la temperaturi de minus 15-20 de grade afara timp de 8 ore fara a putea avea deloc un loc in care sa ne incalzim..etc?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:27, 31 Ianuarie 2015
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006 mentioneaza in anexa 1
-pct.7 Temperatura in incaperi
7.1 In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuiesa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
-pct.18.3 Cabine de WC - uri si chiuvete
In apropierea posturilor de lucru, a incaperilor de odihna, a vestiarelor si a salilor de dusuri sauchiuvete, lucratorii trebuie sa dispuna de locuri speciale, dotate cu un numar suficient de WC- uri si de chiuvete.
Trebuie prevazute cabine de WC-uri separate pentru barbati si pentru femei sau utilizarea
separata a acestora.
Se pare, insa, ca postul dvs. de lucru nu este intr-o incapere, ci permanent afara, in aer liber, pentru paza/ supraveghere, etc.
Cum postul dvs. de lucru este afara, se aplica si prevederile Cerintelor minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie la locul de munca, aprobate prin HG nr. 1048 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajatorul are obligatia sa evalueze riscurile profesionale la care sunt expusi lucratorii si sa ii doteze pe acestia cu EIP cu respectarea
-art.5 al. (2) Orice echipament in dividual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
b) sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
c) sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatat ii lucratorului;
d) sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.
-art.6 In cazul in care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor
echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi
pastreze eficacitatea in raport cu riscul/ riscurile respectiv/ respective.
-art.7 Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in speci al duratei
purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc,
caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.
Daca lucrati in frig, la temperaturile mentionate (unde sunt in Romania, permanent, timp de 8 ore, de la -15 la -20 grade C ?) angajatorul trebuie sa va doteze cu EIP pentru protejarea lucratorului impotriva frigului (haina imblanita/ pufoaica/ costum vatuit, manusi imblanite, bocanci/ cizme imblanite, caciula imblanita, indispensabili si camasa de corp, ciorapi grosi, etc.).
HOTARÂRE nr. 1.091 din 16 august 2006
privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru locul de munca

21.3. Când lucratorii sunt angajati la posturi de lucru in aer liber, astfel de posturi de lucru trebuie sa fie amenajate pe cat posibil astfel incât aceştia:
a) sa fie protejati impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile şi, daca este necesar, impotriva caderii obiectelor;

ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000
privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca

ART. 1
(1) Măsurile prevăzute de prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în munca în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme.
(2) În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

ART. 5
În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
c) asigurarea echipamentului individual de protecţie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muncesc in frig si curent AuraIacob AuraIacob Buna ziua! Unde trebuie sa fac reclamatie daca nu mi se asigura conditii optime de munca? Lucrez pe galeria unui mare hypermarket din tara si in perioada ... (vezi toată discuția)
Contract de munca - conditii de munca la temperatura scazuta. onoono onoono Buna, In septembrie m-am angajat la o companie care proceseaza legume si fructe, iar depozitarea acestora se face in depozite de -18grade celsius(temperatura ... (vezi toată discuția)
Pauza la locul de munca Madmatricx Madmatricx Buna seara, Lucrez intr-un depozit cu produse alimentare, ca stivuitorist. In depozit sunt 2-3 grade celsius, programul de lucru este de 8 ore, trei ... (vezi toată discuția)