avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Două suspendări de permis la aceeași oprire de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Două suspendări de permis la aceeași oprire de către un echipaj de poliție. Am șanse la reducerea perioadei?

Am depasit un autovehicul de politie neinscriptionat avand 117km/h intr-o zona restrictionata la 50 km/h in afara unei localitati (drum cu denivelari). Am continuat cresterea vitezei la 130 km/h (nu mi-am dat seama ca era politia). Dupa 1 km am redus viteza la 56 km/h pentru ca intram intr-o localitate dar am efectuat o depasire pe linia continua. Dupa iesirea din localitate am fost oprit de echipajul de politie (cu bastonul reflectorizant). Mi s-a intocmit un proces verbal cu amenda si suspendare permis pentru 90 de zile pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 km/h si un al doilea proces verbal cu amenda si suspendare permis pentru 30 de zile pentru depasire pe linie continua (practic la aceeasi filmare video si aceeasi oprire). Nu contest corectitudinea politistilor pt. ca a fost o mare prostie din partea mea grabindu-ma nejustificat, dar am doua intrebari: 1. Pot obtine reducerea suspendarii de 90 de zile din primul proces verbal la 30 de zile in aceste conditii?(dupa trecerea de testul 13/15 si depunere cerere la expirarea dovezii) 2. A doua sanctiune de suspendare a permisului de 30 de zile (din al doilea proces verbal) ma poate impiedica sa obtin reducerea primei suspendari conf. art. 221? Mentionez ca nu am mai avut abateri in trafic de 6 ani (amenda pt. depasirea vitezei 64 km/h in loc. Lugoj dar fara suspendare). Acesta este prima suspendare de permis din viata mea (si sper ultima) dupa 25 de ani de condus.
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: oaneaiulia , utilizator 22:13, 28 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da. Cererea o puteti depune pana la expirarea dovezii cu drept de circulatie.
2. Nu. Nu au nicio legatura. In cazul in care ati fi avut ptr cea de-a 2 contraventie o perioada de suspendare mai mare de 30 nu mai aveati dreptul sa solicitati reducerea la 30 zile (de la 60 sau 90).

Ex .
1. 90 zile, reducere la 30 zile dupa T13/15
2. 90 zile, fara reducere
Total 1+2=30+90 = 120 zile
Daca prima data i-a luat permisul pt 90 de zile nu i-a dat decât dovada fara drept de circulație. La al doilea PV ar însemna că d-l conducerea fara permis. Am avut o situație asemanatoare, am atacat în instanță. Au anulat un PV am dat 13/15. Dar PV -urile erau date la aceeași dată și aceeași oră.
Pentru depasirea vitezei nu se da dovada fara drept de circulatie indiferent de viteza, putea sa mearga si cu viteza supersonica.
As dori sa revin la speta descrisa mai sus in care am fost implicat, cu noi amanunte. Cererea de reducere a suspendarii la 30 de zile am fost nevoit sa o depun dupa sustinerea testului 13/15, test pe care l-am dat (si l-am luat) dupa expirarea dovezii inlocuitoare. (ca exemplu, dovada inlocuitoare a expirat pe 21 decembrie orele 24.00, zi in care mi s-a refuzat sa sustin testul pe motiv ca nu a expirat dovada, fiind nevoit sa vin in urmatoarea zi de joi, 28 decembrie.). Abia dupa luatea testului 13/15 am reusit sa predau cererea de reducere a suspendarii cu copiile aferente si....... surpriza! Domnul de la camera 22 (politia rutiera a municipiului Galati) mi-a comunicat dupa vizualizarea tuturor documentelor (inclusiv a celui de al doilea proces verbal) faptul ca trebuie sa ma prezint pentru ridicarea permisului pe data de 22 februarie, deci dupa alte 30 de zile datorita celui de al doilea proces verbal, chiar daca incalcarile regulamentelor rutiere au fost in aceeasi zi la aceeasi filmare video, si s-a eliberat o singura dovada inlocuitoare in care se stipuleaza ambele contraventii savarsite. Acum am din nou 3 intrebari: 1. Este stipulat undeva ca politistul trebuie sa intocmeasca cate un proces verbal pentru fiecare contraventie sau acesta ar fi trebuit sa inscrie in acelasi proces verbal ambele contraventii (posibil sa fi fost rea vointa din partea politistului pentru a nu ma incadra la art. 214 alin (1) din Regulamentul de aplicare a OUG195/2002)? 2. Cum trebuie interpretat art. 214 (2) ,,Cand o persoana careia i-a fost retinut permisului de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, savarseste in perioada in care are drept de circulatie o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie" ? 3. Se mai poate face ceva in cazul meu? De exemplu ma gandeam sa o fac ,,pe prostul", sa ma prezint pe 22 ianuarie pentru ridicarea permisului (data la care expira 30 de zile de la expirarea dovezii ca urmare a aplicarii reducerii perioadei de suspendare) ocazie cu care sa le inmanez o cerere scrisa cu numar de inregistrare in care cer precizarea bazei legale in care se stipuleaza faptul ca perioada de suspendare in cazul meu trebuie sa fie de 60 de zile. (90-redus la 30 + 30).
Chiar daca nu voi obtine nimic, am scris acest mesaj ca o lectie de invatat pentru ceilalti cititori. Trebuie studiata legalitatea intocmirii de catre politisti a mai multor procese verbale de sanctionare pentru contraventii diferite constatate la aceeasi proba video si comunicate soferilor la aceeasi oprire, desi procesul verbal contine suficiente randuri pentru inscrierea a mai multor fapte constatate si pedepsele aferente acestora.
Articolul 214-HG1391/2006
(1) În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioadă de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare fapta, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.
(2) Când o persoana căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioadă în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie.

In cazul dvs. trebuia intocmit un singur proces verbal si nu doua.

Articolul 180
(1) În cazul în care constată încălcări ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora şi locul unde este încheiat; (...) descrierea faptei contravenţionale, cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvărşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitaţii faptei (...)
(8) În situaţia în care, prin acelaşi proces-verbal de constatare a contravenţiei, se dispun mai multe măsuri tehnico-administrative, agentul constatator eliberează pentru fiecare document sau set de plăcuţe câte o dovadă înlocuitoare.

Concret, ati savarsit doua contraventii care se sanctioneaza fiecare cu suspendarea permisului. Cum ambele contraventii au fost constatate de acelasi agent acesta trebuia sa intocmeasca un singur pv (art. 180 alin. (1)iar perioada de suspendare nu trebuia sa depaseasca 90 zile (art. 214 alin. (1) ).

In mod sigur agentul nu a stiut cum sa incadreze sanctiunile intrucat ptr prima contraventie suspendarea era de 90 zile iar ptr cea de-a doua de 30 zile.

Nu am fost atent, ati contestat vreunul din pv in instanta? Acum este tardiv, trebuia sa o faceti in termen de 15 zile de la comunicare. Le puteati contesa pe ambele in cadrul aceluiasi proces.

Alte discuții în legătură

Depasire viteza legala pe drum cu restrictie cu 61km/h retinere permis 90 zile? maarkyM maarkyM Buna ziua,azi am depasit,fara intentie,nici nu stiu cu cat...masina de radar neinscriptionata venea din sens opus ,in afara localitatii dar pe un sector de ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului auto pe o perioada de 120 de zile sau mai mare r0bertC r0bertC Salutare, Care este termenul maxim al suspendarii permisului auto in situatia prezentata mai jos: Pentru depasirea vitezei din localitate cu dublul ei, ... (vezi toată discuția)
Daca am avut permisul suspendat pt viteza 90 zile in 2019 ,am ... Tunaru Marian Tunaru Marian Daca am avut permisul suspendat pt viteza 90 zile in 2019 ,am fact contestatie la instanta, am pierdut si depun permisul in max 15 zile de la politie. Am drept ... (vezi toată discuția)