avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Explicatie ART 30
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Explicatie ART 30

Poate cineva sa imi ofere exemple concrete raportate la acest intreg articol? Adica situatii in care este veridic acest articol


Cauzele de neimputabilitate
Art. 30

Eroarea

(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faptelor săvârşite din culpă pe care legea penală le pedepseşte, numai dacă necunoaşterea stării, situaţiei ori împrejurării respective nu este ea însăşi rezultatul culpei.

(3) Nu constituie circumstanţă agravantă sau element circumstanţial agravant starea, situaţia ori împrejurarea pe care infractorul nu a cunoscut-o în momentul săvârşirii infracţiunii.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător şi în cazul necunoaşterii unei dispoziţii legale extrapenale.

(5) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită ca urmare a necunoaşterii sau cunoaşterii greşite a caracterului ilicit al acesteia din cauza unei împrejurări care nu putea fi în niciun fel evitată.

Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
Antonmkboom, utilizator

Alte discuții în legătură

Art. 30 noul cod penal ContSters54906 ContSters54906 Mi-ar placea sa stiu si eu parerea colegilor despre art. 30 din \\\"mult-asteptatul\\\" nou cod penal. (vezi toată discuția)
Eliberare acte în baza unor acte false Simona171075 Simona171075 Bună ziua. Am o problemă de serviciu: am fost solicitat de către un superior să elibereze un aviz de însoțire a mărfii pe baza unui document pe care el ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva expertilor epi DUNIC DUNIC Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: care este termenul in care pot depune plangere penala impotriva expertilor EPI -In ... (vezi toată discuția)