avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort soti cetateni romani cu ultimul domiciliu comun ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort soti cetateni romani cu ultimul domiciliu comun in strainatate

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: in cazul in care sotii
- ambii fiind cetateni romani,
- neavand copii minori,
- au avut ultimul domiciliu comun in strainatate, iar in prezent sunt separati, unul dintre ei revenind in Romania si
- doresc de comun acord desfacerea casatoriei,
se pot adresa unui notar din Romania? Respectiv din localitatea unde au avut ultimul domiciliu comun inaintea mutarii in strainatate?

Dar in cazul in care desfacerea casatoriei este dorita doar de sotul care a revenit in Romania, carei instante trebuie sa se adreseze acesta pentru introducerea actiunii de divort? Unei instante din Romania sau din statul unde au avut ultimul domiciliu comun?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Mimi74 , utilizator 12:22, 28 Decembrie 2017
Dacă nu sunt prezenți ambii soți nu se poate divorta la notar.
Ar fi mai simplu asa.

Pentru instanța trebuie examinată situatia de avocat în funcție de toate aspectele.
Este bine sa vorbiti clar cu soțul daca vrea sau nu sa divorteaze.
Trebuie văzute și actele de avocat pentru a se stabili instanța competenta.
Buna ziua,

Puteti divorta de comun acord la notar in Romania. Daca nu va intelegeti, instanta competenta pentru a judeca divortul este cea de la ultimul domciliu comun, care in cazul dvs. este in strainatate.
Puteti divorta in Romania la instanta, daca sotul din strainatate isi da acordul ca divortul sa se judece in Romania. Acordul trebuie dat printr-o declaratie notariala.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Pentru a fi sigura ca am inteles corect, am rugamintea sa imi confirmati (sau sa ma corectati, daca este cazul) urmatoarele:
- daca sotul ramas in strainatate este de acord cu divortul, poate sa ii faca celuilalt sot o procura prin care sa il imputerniceasca sa depuna actele la notarul din Romania. Dupa trecerea termenului de minim 30 de zile trebuie sa se prezinte ambii soti, personal, la notar pentru pronuntarea divortului. Este corect? Aceasta procura trebuie facuta in mod obligatoriu prin ambasada/ consulatul Romaniei in statul respectiv, sau poate fi facuta la orice notar local, urmand a fi tradusa in Romania?
- aceeasi intrebare pentru declaratia notariala ceruta in cazul in care sotul ramas in UK nu este de acord cu divortul, dar este de acord cu judecarea acestuia in Romania (obligatoriu ambasada/ consulat?)
Multumesc frumos
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
Mimi74, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor ileana1 ileana1 am o prietena plecata in Anglia,sotul ei este tot acolo;nu mai sunt impreuna,stau de ceva vreme separat;nu au copii,nu au bunuri de impartit.Vor sa ... (vezi toată discuția)
Divort din strainatate lilianagabriela lilianagabriela As putea sa fac in strainatate cererea de divort de comun acord in strainatate la Ambasada Romaniei si apoi sa o trimit sotului meu sa o depuna la judecatorie ... (vezi toată discuția)
Divort cu un sot in strainatate nyusziful nyusziful Buna ziua. In situatia unui divort in care sotul e in strainatate, dar amandoua partile vor sa divorteze, amiabil, culpa comuna, in Romania la instanta ... (vezi toată discuția)