avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zilele libere legale se platesc sau nu, in cazul in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zilele libere legale se platesc sau nu, in cazul in care prin lege firma te tine acasa?

Exista urmatoarea speta: Luna decembrie pe anul 2017. Firma conform legii aplica cele 3 zile legale libere, angajatul este mentiunut acasa, insa pe statul de salarii acesta este remunerat doar 18 zile din 21 lucratoare, intrucat s-a explicat ca aceste zile libere date prin lege nu se platesc deoarece angajatul nu a fost prezent la locul de munca. Este legal sau nu acest lucru? si daca se poate prezenta un pasaj din lege prin care sajustifice sau nu acest fapt?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 11 Ianuarie 2018
Despre ce zile este vorba?
Cornel Vasile a scris:

Despre ce zile este vorba?

1, 25 si 26 decembrie.
Daca nu ati munci in aceste zile, atunci nu are cum sa vi le plateasca.

Potrivit art.139 alin.1 C..mun., printre zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se numara sunt:
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun.

Daca ati muncit in aceste zile, pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, beneficiati de:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care vi se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu vi se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere : platite si daca da in ce conditii? FeDuke FeDuke Buna seara la toata lumea in primul rand,intreb aici pentru ca legea din punctul asta de vedere mi se pare interpretabila.Daca angajatorul da liber pe 25 ... (vezi toată discuția)
15 august zi libera.... Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, in 15 august ne este imposibil sa dam liber datorita comenzilor pe care le avem de onorat, tin sa mentionez ca suntem o firma de productie, ... (vezi toată discuția)
Zilele libere legale date de guvern se platesc ? marinicafarafrica marinicafarafrica Buna ziua. Doresc sa stiu daca zilele libere date de Guvern cum a fost ziua de Sf. Andrei, agajatorul ieste obligat sa o plateasca! Sunt agajat la o firma ... (vezi toată discuția)