avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 15 august zi libera....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

15 august zi libera....

Buna ziua,
in 15 august ne este imposibil sa dam liber datorita comenzilor pe care le avem de onorat, tin sa mentionez ca suntem o firma de productie, industria auto. ma gandeam sa fac o conventie pe care sa o dau salariatilor sa o semneze, in care sa scriu ca le vom da liber vineri in 16 august sa compensam ziua de 15. daca exista aceasta conventie semnata de cei prezenti in 15 la servici, in cazul unui control putem avea probleme?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 6 August 2013
Nu e nevoie de nicio conventie. Se emite o decizie in care se declara 15 aug zi lucratoare. De asemenea, in decizie se va preciza ca ziua de 15 aug va fi compensata cu o alta zi libera in urmatoarele 30 de zile.
Codul Muncii, Legea 53/2003 :
SECŢIUNEA 3: Sărbătorile legale
Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşte;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 140
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Nu sunt foarte lamurita....daca avem control in acesta zi va trebui platita dublu, iar daca nu ne prinde nimeni e suficient sa dam liber in 16? asa cum ne-am inteles cu angajatii?
Referitor la munca in zilele de sarbatoare legala avem:

1 Regula = compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

2. Exceptia = In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Asadar, daca nu se acorda liber in urmatoarele 30 de zile , atunci se va plati un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru
Buna ziua!
Daca angajatii vor lucra intr-o zi de sarbatoare, trebuie rasplatiti pe masura eforturilor lor ... Daca angajatii vor fi pontati, chiar daca aveti sau nu control trebuie sa-i platiti dublu ...

Alte discuții în legătură

Bună ziua! lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar ... IORDAN ELENA IORDAN ELENA Bună ziua! Lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar pe data de 15 august voi lucra o tură de 8 ore, în total în august 176 ore. Vă rog să-mi ... (vezi toată discuția)
Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
1 decembrie zi de sarbatoare sau nu? nykolla nykolla daca am lucrat pe data de 1dec spre 2 dec de la ora 21:00 pana la 09,eu ar trebuii sa fiu platita dublu? (vezi toată discuția)