avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere : platite si daca da in ce conditii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere : platite si daca da in ce conditii?

Buna seara la toata lumea in primul rand,intreb aici pentru ca legea din punctul asta de vedere mi se pare interpretabila.Daca angajatorul da liber pe 25 ,26,respectiv 1 si 2..sau cheama putini oamenii la munca si eu nu ma numar printre ei,imi poate scadea el acese zile din salar? Pentru ca mie nu mi se pare normal,eu vreau sa muncesc,nu sa pierd bani...De asta cred ca se cheama libere LEGALE,pentru ca tre sa le dai oricum,caz incare le platesti sau ma chemi la munca si mi platesti cu spor sau cu alte avantaje...va rog,astept raspunsuri.,multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 29 Decembrie 2012
Zilele de sarbatori legale nu intra in numarul de zile lucratoare pentru care primiti salariul, la fel si zilele de sambata si duminica.
Daca nu lucrati in zilele de sarbatori legale care urmeaza, nu pierdeti nimic din salar. Pentru luna decembrie trebuie sa aveti 19 zile lucratoare (fara sambete-duminici, fara 1 decembrie, fara 25 si 26 decembrie) pentru care vi se asigura salariul din contractul individual de munca.


Codul muncii:
ART. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
ART. 140
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
ART. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
ART. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
ART. 143
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
@ FeDuke

Zilele liberea cordate prin acte normative nu se scad din salariu .. daca se lucreaza in astfel de zile, atunci :
- se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

- iar pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
Zile libere legal platite Maria Dobozi Maria Dobozi Daca lucrez in ziua de 15 aprilie care este duminica si in acelasi timp zi libera legal platita cum v-oi fi renumerata? Unde se gaseste baza legala ? Multumesc (vezi toată discuția)
Sambata 30 noiembrie 2013 - zi libera sau nu? cris2d2 cris2d2 Dupa cum au votat parlamentarii, ziua de Sf. Andrei (30 noiembrie) a devenit sarbatoare legala nelucratoare, anul acesta nimerindu-se intr-o sambata. In ... (vezi toată discuția)