avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Lichidare ONG!
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Lichidare ONG!

Buna ziua,

Am si eu o rugaminte, daca puteti sa ma ajutati cu niste informatii, un ONG,infiintat in august 2014, cod CAEN 9312-activitati ale cluburilor sportive, nu a avut nicio activitate de la infiintare, s-au depus anual toate documentele solicitate de ANAF, declaratie de inactivitate, declaratia 101, in primul an si bilant contabil, pe zero...cum se poate inchide? fara lichidatator, deoarece este foarte costisitor si administratorul nu-si permite financiar, care sunt pasii de urmat?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:22, 30 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
numirea lichidatorului este o obligatie expres prevazuta de og. 26/2000, nu puteti dizolva altfel.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dizolvarea se va efectua avand la baza hotărârea adunării generale a membrilor fondatori, supusa aprobării instanței judecătorești. Ca urmare a sentinței civile de aprobare a dizolvării, se desemnează lichidatorul, avand ca obligatii inventarierea patrimoniului ONG si intocmirea bilantului de lichidare.


La sediul judecătoriei care a dispus dizolvarea ONG se vor depune următoarele înscrisuri:
1. un memorandum- va fi prezentata activitatea desfasurata de catre lichidator, de la momentul investirii pana la finalizarea operatiunilor de radiere.
2. bilanțul de lichidare.
3. registrul-jurnal, in care vor fi mentionate toate operatiunile contabile
4. balanța de verificare. ;
5. certificatul de atestare fiscală- Administrația financiară,
6. o declarație notarială data de catre lichidator, in care se va mentiona faptul ca isi asuma operatiunile de lichidare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
fara lichidator nu se poate, si lichidatorul costa...
Cum este cu ,,dizolvarea de drept"? Faptul ca nu a avut activitate nu se incadreaza la ,,imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost creata"?
faptul ca un ONG nu are vreo activitate efectiva nu inseamna nicidecum vreo imposibilitate a atingerii scopului sau statutar. Poate fi un ONG facut instrument pregatit sa intre in actiune intr-o situatie care inca nu exista dar se stie ca va exista candva in viitor, sau nici macar nu este sigur ca va exista. Sau nu a demarat concret activitatea pentru ca ceva premisa nu e indeplinita, de ex. au promisiunea unui legat ( avere lasata prin testament) de cineva care e f. in varsta, bani care le vor permite sa demareze ceva proiect mare, dar cat timp nu moare testatorul nu au cu ce sa inceapa activitatea, si atunci nu desfasoara nicio activitate.... sau pot fi o organizatie de tip watchdog care promit ajutor la cerere in anumite situatii, dar inca nu a cerut nimeni acel ajutor, deci nu a fost nevoie sa inceapa activitatile pentru care sunt pregatiti, si stau in stand-by... si multe alte situatii de acest gen sunt in practica. Imposibilitatea realizarii scopului intervine in alte cazuri, de exemplu cand bunul vizat de acel ONG inceteaza sa existe - de ex. o fundatie care are ca scop renovarea castelului cutare, insa aceste e demolat si se construieste acolo altceva... sau asociatia pt salvarea speciei x de animal f. rar, insa nu se reuseste salvarea speciei si ea e declarata disparuta.... sau asociatia pentru sprijinirea voluntariatului in favoarea CLUJ CAPITALA EUROPEANA 2020 dar Clujul a pierdut competitia respectiva in favoarea Timisorii....

Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2019
radumititean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un ong lasat asa de 8 ani. Vlad N. Vlad N. Am un ONG lasa asa de 8 ani. L-am infiintat cu un scop care nu a mai putut fi aplicat, si membrii fondatori s-au certat si nu au mai tinut legatura. Nu s-a ... (vezi toată discuția)
Inchidere asociatie nonprofit Georgia55 Georgia55 Asociatia ca oraganizatie de sine statatoare, benevola, independenta, apolitica, neguvernamentala, fara scop lucrativ, avand caracter umanitar, cu scop ... (vezi toată discuția)
Deschidere punct de lucru pentru o asociatie claudia.mizar claudia.mizar Buna ziua, reprezint o asociatie non-profit care are sediul social in Bucuresti si ar dori sa-si deschida un punct de lucru in Cluj-Napoca. Intrebarea este: la ... (vezi toată discuția)