avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... INCHIRIEREA UNEI LOCUINTE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

INCHIRIEREA UNEI LOCUINTE

Buna ziua..Va urmaresc de mult timp si va admir pentru incercarea de a rezolva cat se poate multe probleme ale cetatenilor…si eu am dat multe raspunsuri acolo unde am stiut sau despre probleme cu care lucrez.
Doresc sa am unele lamuriri de la d-vs. cum sa procedez la inchirierea unui apartament cu o camera. Apartamentul respectiv este pe numele meu si al sotiei…in el au locuit parintii mei…tatal meu a murit mai demult iar in decembrie 2016 a murit si mama. Au aparut solicitari de cumparare sau inchiriere. Noi dorim sa-l inchiriem. As dori de la d-vs. un model de contract de inchiriere cat mai complex, care sa raspunda la multe probleme care se pot ivi in situatiile neplacute ( caci daca toate lucrurile decurg fara probleme nu este cazul de clauze speciale), si, bineanteles, si sfaturi in acest sens. Asadar,situatia se prezinta astfel:
1.Serviciile operatorului de cablu au fost sistate. Un nou abonament trebuie facut neaparat pe numele proprietarului sau se poate face si pe numele chiriasului ( in fond, chiriasul beneficiaza de servicii, nu eu care in buletin am alta adresa …eu pot eventual locui si in strainatate, iar chiriasul sta la fata locului, unde se presteaza serviciul prin cablu ). Acest lucru il solicit pentru ca abonamentele, din pacate, se fac pe 2 ani majoritatea , iar clauzele de reziliere sunt foarte anevoioase si cu costuri imense…asa decurg lucrurile si la telefonii mobile, ..etc ( asta vara a trebuit la Vodafone sa-mi schimb stickul pentru ca noul laptop nu suporta modelul de stick de vreo 7 ani, iar acest lucru s-a facut printr-un nou abonament unde atat mi s-a stipulat in contract…noul stick, nu mi s-a permis sa-l achizitionez prin puncte de loialitate si fara a fi obligat sa semnez un nou contract si sa fiu agatat 2 ani de acest nou contract ). Daca fac abonamentul la cablu pe numele meu pe 2 ani iar chiriasul pleaca ( in conditii normale ) peste cateva luni,…eu va trebui sa-l platesc pana la implinirea celor 2 ani…lucru care nu mi se pare in regula. La telefonie mobile de exemplu ai varianta cartelei ( lunare ) si luna urmatoare…gata, nu platesti, numai beneficiezi de servicii. La cablu nu se poate astfel.
2. In apartament sunt unele bunuri valoroase…tablouri pictate de bunica mea, niste mobila de valoare…Tablourile vor ramane acolo…mobila la fel…. Ce trebuie sa prevad in contract pentru a nu avea surprize cu privire la lipsa sau deteriorarea tablourilor, mobilei, altor bunuri de valoare..chiar si a unor electrocasnice aflate in stare buna si functionabile ( masina de spalat a fost luata cu o luna inainte sa moara mama, deci e ca si noua ..s-a folosit de vreo 3 ori )… este necesara anexarea la contract a unei liste cu toate bunurile , starea lor,…ce sfat imi puteti da in acest sens?
3. Este necesar sa am si eu un rand de chei? Pentru ca daca chiriasul lipseste o saptamana si eu primesc telefon ca in apartament curge apa si s-au provocat daune celorlalti, sa pot intra sa rezolv situatia. Intelegca orice lucrare la apartament se face de catre proprietar, iar daca este asa, atunci trebuie sa am si eu un rand de chei…cum se stipuleaza aceste lucruri prin contract? Care sunt prevederile legale in acest sens?...Eventual ma pot obliga prin contract sa respect intimitatea chiriasului si sa anunt orice vizita a mea, pentru a nu se crea alte probleme in acest sens…. Poate asoiciatia sa-mi solicite o vizita la fata locului pentru a constata ceva, a citi apometrele, etc..in lipsa chiriasului ( o lipsa de durata )..Cum trebuie sa stipulam in contract toate aceste aspecte ? Anul acesta de exemplu trebuie sa fac revizia la instalatia de gaze si ISCIR-ul la centrala…pentru asta trebuie sa am acces in locuinta, chiar daca chiriasul nu este acasa….
Ce fac daca chiriasul schimba yala si pleaca, fortandu-ma astfel sa sparg usa ca sa pot intra din nou sa zicem asa in posesia bunului meu imobiliar? Cum se poate preveni asta prin contract?
Nu in ultimul rand, daca merg la notar cu un contract beton dat de d-vs. care sa zicem raspunde la toate framantarile mele iar notarul imi scoate un contract cadru de-al dansului si ne pune sa-l complectam, dar multe lucruri nu sunt lamurite…cum trebuie sa procedez? Ce anume trebuie sa fac ? Eu vreau sa fiu de buna credinta si pus la adapost prin contract de eventuale situatii neplacute ce pot aparea.
Imi cer scuze pentru textul mult prea stufos, dar problemele sunt numeroase, iar riscurile la fel atunci cand inchiriezi unei persoane necunoscute o locuinta… orice sfat de la d-vs. sau alti abonati care sunt inscrisi pe avocat.net este binevenit.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 22:08, 20 Ianuarie 2018
Notarul nu se poate opune la clauzele pe care propietarul si chiriasul doresc a le insera in contract .
In ceea ce priveste eliberarea/predarea bunului la termen sau in perioada contractuala, legiuitorul prin legile pe care le-a emis , a oferit posibilitatea chiriasului sa taraganeze prin artifiii legislative eliberarea bunului.

Daca veti privi cu atentie legea privind drepturile chiriasului/ocupantului si pe cea a propietarului.....nu veti mai inchiria locuinta !

Buna ziua ,

Foarte simplu .

Contractul de locatiune este reglementat de


Art. 1777

Noţiune

Locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit
chirie.

Bineinteles ca de la caz la caz pot fi stipulate anumite clauze in contract .
ideea este ca nu puteti obliga pe chirias sa aduca unele imbunatatirii imobilului inchiriat fara acordul lui.

in ceea ce priveste bunurile aflate in imobil va sfatuies sa le enumerati odata cu incheierea contractului.
Sunt multe aspecte care trebuiesc avute in vedere la incheierea acestui contract in functie de situatia de fapt intilnita la fata locului.

Sfatul meu este sa consultati un avocat pentru a nu avea surprize in viitor .

Cu speranta ca v-am fost de folos va urez succes
Pai eu tocmai asta vreau sa aflu...cum pot fi pus...sa...zicem la adapost de eventuale nereguli...obligatiile mele ca proprietar sunt clare.. vedeti ca le-am recunoscut partial in continut prin faptul ca eu trebuie sa fac ISCIR-ul si revizia tehnica la centrala.......mie mi-e clar ca eu voi plati taxele si impozitele cuvenite anului 2018,...dar restul problemelor...) garantia unui contract care sa ma apere de probleme...asta vreau sa aflu...eventual cum au rezolvat altii probleme aparute cu chiriasii...oricum va multumesc pentru interesul de a ma ajuta.
DIN EXPERIENTA MEA CU AVOCATII...ACESTIA NU-TI DAU SFATURI...PENTRU CA EI SUNT INTERESATI SA AI PROBLEME SI SA APELEZI LA EI...PAI DACA M-AR SFATUI CORECT DIN ACEST MOMENT...NU O SA MAI AM NEVOIE DE EI PE PARCURS... si atunci...le convine situatia sau nu?
Buna seara ,

Nu sunt de acord cu opinia d-voastra .Inseamna ca nu ati apelat la avocatul care trebuie.

Cu stima.

Alte discuții în legătură

Clauza in contractele de telefonie si cablu draftacristi draftacristi Buna ziua. Doresc sa pun o intrebare de interes general . Zilele acestea am fost contactat de cei de la Vodafone sa mi se propuna o noua varianta de ... (vezi toată discuția)
Chirii si plati utilitati Carolina_w Carolina_w Se prezinta urmatorul caz. O persoana ia un apartament in chirie pentru scurt timp (1 luna). Din prima zi, la propunerea proprietarului, cei 2 cad de acord sa ... (vezi toată discuția)
Probleme pentru proprietar in cazul subinchirierii raccone raccone Buna dimineata! Am urmatoarea speta: In calitate de proprietar persoana fizica am inchiriat un spatiu comercial catre o sc. Dupa 1 luna vine chiriasul sa-mi ... (vezi toată discuția)