pentru ca este o formula simplificata si pe intelesul tuturor...imaginati-va cum ar fi sa se spuna "jur ca voi spune adevarul privit ca o corespondenta intre realitate si afirmatie, ca o coerenta sistemica, ca un element care incheaga sistemul, dupa cum colagenul incheaga aspicul, adevarul consens, .................................si nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu"   :P		

Eu cred ca cerinta  acestui juramant  il  obliga pe martor  la  a declara  doar ceea ce cunoaste el. Adica  ceea ce a vazut, auzit, simtit. Nimic  in  plus  si  nimic  in minus. Nu adevarul absolut,  ci  acel adevar  ,cu doza lui de relativitate  aferenta,  fireasca. Din aceste  adevaruri  relative  va  reiesi acel  adevar juridic,  in functie de care judecatorul  va  da sentinta. Chiar si in privinta unui  martor de buna credinta, stim insa bine cati  factori  sunt angrenati  in procesul  de construire a  acestui  adevar , iar  in functie  de acestia, adevarul acela  devine mai  mult sau mai  putin relativ. Tinand cont si de o schema simpla , in care,  la aparitia evenimentului judiciar, are loc receptia, decodarea , memorarea-stocarea si  pana  la redarea informatiei  ( momentul  depunerii marturiei) stocate care  , cu  cat a trecut mai  mult timp, cu atat  reactualizarea informatiei  poate fi mai  groaie , este admisibila  o anumita doza de eroare. Marotrului i se cere deci  , inainte de toate, buna sa credinta. Juramantul de fapt  la acest aspect  se refera , si  nu  i se cere  in nici  un caz  sa declare ceea ce nu  stie, adica imposibilul, adevarul adevarat ca sa spun asa, acela care sa conduca  la elucidarea  cazului  pe baza adevarului  absolut. De aceea  nici  nu  s-ar putea  lua in seama  ca printre problele administrate  sa exista  doar marturii, oricat  de mare pondere ar avea,  ele se coroboreaza si cu  alte probe, materiale , care in orice caz  confera o mai  mare certitudine. Marotrul de buna credinta  , indiferent  cu  ce doza de eroare sau  relativitate isi  va expune marturia,  nu  va putea fi  acuzat de marturie mincinoasa, comparativ  cu  un martor de rea credinta care din start  denatureaza in mod voit adevarul . Iar  un bun magistrat  va sti  sa aprecieze si  sa isi  dea seama cat  de mare greutate poate avea o anume marturie , in  formarea intimei  sale convingeri.