avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prin subteranul terenului meu trec conducte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prin subteranul terenului meu trec conducte petroliere. Pot obtine o compensatie?

Buna ziua.
Numele meu este Andrei. In anul 2008 am cumparat un teren intravilan pe care se afla mai multe conducte subterane care apartin firmei Petrom SA, care fac legatura intre sonde si un parc industrial, prin care trec apa cu sare si titei si suprateran se afla o linie de curent electric de 500volti. Intrebarea mea este daca se poate face un contract de inchiriere pentru acest lucru cu firma Petrom SA?
Cel mai recent răspuns: bombilica , utilizator 17:45, 3 Decembrie 2010
Daca terenul are inscris dreptul de servitute legala pentru conducte si linia de 500Kv, nu cred ca puteti emite pretentii.
Si cum as putea afla daca are acest drept, pentru ca cei de la Petrom nu prea au vrut sa ma bage in seama de cate ori am fost la ei. Au incercat sa ma faca sa cedez din vorbe.
Eu cred ca este posibil ca terenul sa nu aiba inscris dreptul de servitute legala pentru conducte si linia de 500Kv, pentru ca daca Petrom ar fi avut acest drept v-ar fi aratat actele prin care ei au dobandit acest drept .
Drepturile de servitute sunt inscrise in schita cadastrala anexa a titlului de proprietate.Daca nu exista in aceasta anexa, cei interesati ar putea sa o solicite prin actiune in instanta.
Ca recomandare, daca doriti sa construiti o cladire pe acel teren si nu se poate intrucat fundatia afecteaza conductele, puteti emite pretentii fata de Petrom.
Idem privind inaltimea cladirii, daca reteaua de electricitate impiedica obtinerea autorizatiei de constructie.
Aveti dreptul la o renta anuala, potrivit legii 238/2004, Art. 7. - (1) Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare şi asupra terenurilor necesare oricăror activităţi pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală.
(2) Exercitarea dreptului de servitute legală stabilit potrivit prevederilor alin. (1) se face contra plăţii unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenţiei încheiate între părţi cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri şi/sau permise.
(3) În cazul în care părţile nu ajung la un acord de voinţă în termenul prevăzut la alin. (2), stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanţă, în condiţiile legii.
(4) Durata servituţii legale stabilite potrivit prevederilor alin. (1) este cea a operaţiunilor petroliere, iar terenurile ce urmează a fi afectate vor fi determinate, în ceea ce priveşte suprafeţele şi proprietarii, după principiul celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate.

Alte discuții în legătură

Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)
Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata ole ole Buna ziua, Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva... Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ... (vezi toată discuția)
Despagubiri energie electrica ifrim lavinia ifrim lavinia buna! Ma numesc ifrim lavinia am o proprietate in centrul satului unde am in curte un transformator si 3 stalpi de la energie electrica. Am facut ... (vezi toată discuția)