avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arenda - decizie impunere anuala ANAF 2016 in 2018?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arenda - decizie impunere anuala ANAF 2016 in 2018?

Impreuna cu fratele meu avem un teren agricol mostenit de la tatal nostru si pe care l-am dat in arenda, nu ne putem ocupa de el intrucat avem domiciliul in alte localitati.
Ca orice roman de buna credinta mi-am platit impozitul pe venitul obtinut prin retinere la sursa, se ocupa arendasul de toata birocratia dupa ce ma jupuieste suficient, asta este situatia daca nu iti poti lucra terenul.
N-am avut de lucru acum vreo 2 ani si m-am inregistrat pe SPV,
Am primit astazi o scrisoare de amor de la ANAF denumita pompos pentru sperierea contribuabilului "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate in Romania de persoanele fizice Anul 2016" in coltzul stanga ANAF in dreapta 250.
Cum incerc de fiecare data sa evit contactul cu autoritatile, cand am vazut mailul mi-am zis, gata, m-au gasit, pana aici mi-a fost, iar vor astia bani!
Fiind pentru "prima" data m-am apucat sa citesc cu atentie dorintele ANAF-ului si am constatat ca era vorba despre venituri obtinute din arenda D112.
Am zis ok, dar nu sunt lamurit ce trebuie sa fac, repet, incerc sa ii evit pe birocrati, imi platesc impozitele pe ghiseul.ro numai sa nu am de-a face cu ei.

In DIAVRRPF la pct. 13 este prevazut "Obligatii privind platile anticipate" 185 lei, la pct. 14. Diferente de impozit rezultate din regularizare anuala: stabilite in plus 0 lei; b. stabilite in minus 10 lei. la pct 15 Diferente de impozit conform art. 94 alin. (2) din Legea 207/2015: a constatate in plus 0 lei; b. constatate in minus 0 lei.

Am cautat sa ma informez si am gasit chiar pe avocatnet articolul de mai jos
www.avocatnet.ro/articol_386...

Prima intrebare
Din articol am tras concluzia ca ar fi trebuit sa platesc in termen de 60 zile suma de la pct. 14.a, in caz contrar ANAF ar trebui sa imi restituie suma de la pct. 14.b. Este corect sau nu?

A doua intrebare (mai multe),
ce reprezinta suma de la pct. 13?
Trebuie sa o platesc anticipat pana la un anumit termen?
Daca da, pana la ce termen? In acest caz trebuie sa informez arendasul sa nu imi mai retina impozitul pe venit din arenda pe anul in curs?

A treia intrebare,
in intelegerea mea eu le datorez 0 lei (15 b.), ANAF imi datoreaza 0 lei (15 a.), trebuie sa instiintez in vreun fel ANAF-ul cu privire la modalitatea de compensare/restituire a diferentei constatate in minus 14b/15b? Sau sa imi vad de treaba si compenseaza ei diferenta in minus prin regularizare in anul urmator?

Ultima intrebare,
de ce mi-a venit abia in 2018 DIAVRRPF pentru anul 2016?
Pentru 2017 o sa imi vina in 2019?

UPDATE
Am citit mai cu atentie articolul de pe avocatnet si m-am lamurit in privinta compensarii/restituirii dar sunt nelamurit in privinta intrebarii 2 si ultima, "Obligatii privind platile anticipate" si termenul de trimitere a formularului 250 catre contribuabili.

Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:27, 13 Aprilie 2018
Daca dumneavoastra sunteti proprietarul si ati incheiat cu arendasul un contract de arenda inregistrat de el la primarie el va da dreptul cuvenit la sfarsitul anului agricol si tot el va retine la sursa si declara la stat impozitul pe venitul din arenda si contributia la sanatate, cu plata aferenta facuta tot de el. Deci dumneavoastra nu mai trebuia sa fi declarat si sa fi platit nimic pentru acest venit din arenda.
Multumesc pentru raspuns.
Contractul este inregistrat la primarie si impozitul se retine la sursa.
Inteleg ca cei 10 lei minus se vor compensa in anul urmator iar decizia de impunere trebuie sa o arhivez,

Ma puteti lamuri va rog si ce reprezinta "Obligatii privind platile anticipate"?
Sa platesc anticipat suma respectiva?
Este vorba de impozitul pe venitul preconizat pentru anul urmator?
Cum decizia primita acum este pentru anul 2016 ar insemna ca "obligatiile privind platile anticipate" ar fi pentru anul 2017 dar deja mi-a fost retinut si impozitul pe 2017 deoarece am primit arenda pe 2017.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
cyan, moderator
Bunica mea a primit o Decizie de impunere asemanatoare cu a dumneavoastra. Ati mai platit pana la urma ceva?
Nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019 ? RicaRamurica RicaRamurica Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019? Daca venitul este sub 24960 lei nu se mai plateste contributia de 10 % la sanatate Daca arendasul imi da un ... (vezi toată discuția)
Cass la arenda in 2018 Razomir Razomir Buna ziua, daca pentru 2017 am incasat venituri din arenda peste 22.800 lei pentru care s-a retinut la sursa CASS de 5.5% din venitul net (calculat prin ... (vezi toată discuția)
Obligatii plata anaf Nanton1958 Nanton1958 Cei de la ANAF, Mi-au transmis in 2019 obligatii de plata(CASS din arenda) din 2016, 2015, este vreo perioada limita pana la care pot sa-mi transmita aceste ... (vezi toată discuția)