avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate absoluta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate absoluta

Poate fi admisibila o cerere pt. nulitatea absoluta a unui act transcris din anul 1990? / am inteles ca nulitatea absoluta este imprescriptibila.

Este vorba despre o transcriere facuta de un notar in baza unei chitante de mana si date din evidenta registrului de transcriptiuni de la OCPI .

La incheierea actului s-a nesocotit prevederile legale privind dreptul de folosinta asupra unuei portiuni de teren a fondului invecinat,astfel s-a lipsit de folosinta titularul acelui drept un timp indelungat .
Ma gandesc ca se incadreaza si la granituire cu revendicare, dar nulitatea absoluta a transcrierii ar rezolva mai bine cazul ?
Folosinta e una si proprietatea alta, daca folosinta s-a incalcat acum 28 de ani, a asteptat cam mult titularul acestui drept sa faca acvtiune. Nu e vorba de granituire, insa nu stiu la ce folosinta va referiti, in baza caror acte sau fapte etc.
propietarul fondului invecinat a obtinut dreptul de propiet. in baza actului transcris din 1990, detinatorul dr. de folosinta a fondului incalcat are drept de folosinta de dinainte de 1990 in baza unei decizii de atrib. in folosinta emisa de cons. popular .

dreptul de folosinta este pe 200 mp dar din masuratori a rezultat mai putin cu 4mp
analizand planurile cadastrale de la nivelul anilor 1982 dar si pe cele actualizate de la OCPI rezulta ca forma geometrica a terenului este un dreptunghi imperfect ,avand o latura mai mare la strada ,ceea ce rezulta o fasie de teren de aprox 4mp aflata in interiorul fondului invecinat.

-aceasta problema a fost depistata acum in zilele noastre se vrea refacerea semnelor de hotar, insa problema e ca titularul fondului invecinat figureaza ca fiind propietar exact pe suprafata pe care o ocupa in prezent.
De accea cred ca se impune invocarea nulitatii absolute a transcrierii din 1990

Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
Antik, utilizator
Buna ziua!
Incurcati insemnatatea si rolul termenilor juridici privind proprietatea, dreptul de proprietate, dreptul de folosinta etc.
Granituirea se cere de catre proprietarul terenului, chemand in judecata proprietarul terenului invecinat pentru restabilirea granitelor conform actelor de proprietate. Revendicarea terenului va putea fi obtinuta daca se constata ca suprafata de teren din acte a proprietarului se afla in posesia, in folosinta altcuiva, evident fara drept de proprietate.
Prin ce act ati obtinut dvs. dreptul de folosinta?
am spus mai sus ! Act administrativ decizie de atribuire in folosinta emisa de primar din 1980.

Cititi mai cu atentie speta.

Consider ca ,dreptul de folosinta a fost incalcat de actul transcris gresit in sensul ca nu s-a tinut cont de suprafata terenului aflat in folosinta titularului fondului invecinat .

Intrebarea este : fata de cele prezentate

Se incadreaza la o actiune in anularea actului transcris ?

Stimabila doamna nu-mi subestimati astronomica mea inteligenta, granituirea se poate promova de de titularul oricarui tip de drept,fie ca e de folosinta,fie propietate,concesiune samd.
Nu conteaza daca titularul unui fond invecinat este propietar iar celalalt este arendas,chirias etc.

La ac. in revendic se compara titlurile ,ori in speta de fata am pus problema promovarii unei ac. in anulare a unui act care prin emiterea sa a incalcat dr. de folosinta ale unui fond invecinat.

Acum ati inteles ?
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
Antik, utilizator
Conf.art.174(2)NCPC"Nulitatea este absoluta atunci cand cerinta nerespectata este instituita printr-o norma care ocroteste un interes public."Eu nu am gasit acea norma in cazul dvs.,daca gasiti acea norma, faceti actiune in constatarea nulitatii absolute.

Alte discuții în legătură

Cadastru mincinos+actiune in revendicare ? dumitru2000 dumitru2000 X a intocmit cu ajutorul expertulului cadastrist o documentatie cadastrala care cuprinde si o parte din terenul vecinului Y. Y nu are cadastru facut. X a ... (vezi toată discuția)
Cadastru dragos64 dragos64 buna ziua! am cumparat in 1991 casa bunicilor si pe act nu am decat 250 mp.pentru ca atat permitea legea la vremea respectiva, ulterior am facut cerere la ... (vezi toată discuția)
Gard construit gresit de vecin (cu 20 cm), in favoarea mea tlc tlc Salut, Detin un teren in Popesti Leordeni / Drumul Fermei, cumparat in 2004 (sa-i zicem T1). Vecinul de pe terenul alaturat a construit in 2005 un gard din ... (vezi toată discuția)