avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Prenatal

Concediul prenatal este 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni consecutive dinaintea intrarii in concediu? In luna ianuarie nu am realizat venituri. Vreau sa intru luna aceasta in prenatal, o sa mi se ia in calcul lunile septembrie- februarie si pe luna ianuarie o sa mi se considere brutul 0 sau o sa se ia in calcul lunile august-feb?
Concediul medical se plateste cu 85% din media ultimelor 6 luni anterioare lunii pentru care se solicita concediul medical.
In situatia dvs, se vor lua in calcul lunile septembrie - februarie 2018 pentru calcului concediului de maternitate.
Vedeti modul de calcul , conform Ordinul 15/2018, art.62 :
Exemplul nr. 3 - Determinarea cuantumului indemnizației în cazul în care persoana asigurată are stagiul complet de asigurare, dar nu a realizat venituri în toate lunile cuprinse în baza de calcul al indemnizațiilor

luna 1 2 3 4 5 6
V - - 2.500 2.500 2.500 2.500
NZ - - 21 20 21 20

În acest caz, media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor asigurate realizate în lunile 3, 4, 5 și 6 și numărul total de zile în care persoana este asigurată pentru concedii și indemnizații.
Cu alte cuvinte, este exact ce am raspuns mai sus pentru cazul doamnei, cu mentiunea ca luna ianuarie nu se va lua in calcul pentru ca nu a realizat venituri.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
IULIA NEDELCU, Consultant resurse umane
Sunt raspunsuri diferite ...

... In situatia dvs, se vor lua in calcul lunile septembrie - februarie 2018 pentru calcului concediului de maternitate. ...


... În acest caz, media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor asigurate realizate în lunile 3, 4, 5 și 6 și numărul total de zile în care persoana este asigurată pentru concedii și indemnizații. ...
Avand in vedere ca ma lovesc de aceste situatii zilnic prin meseria de economist salarizare pe care o practic, concediul medical luat in luna martie se va calcula asa cum am mentionat mai sus.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal. spețe, lămuriri Mirela Stănciulescu Mirela Stănciulescu Bună ziua aș vrea să mă ajutați și pe mine cu câteva răspunsuri am fost în risc maternal din noiembrie până în 15 ianuarie pe luna noiembrie am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal larisa891 larisa891 buna ziua..am intrat in concediu prenatal..cat ar trebui sa iau banii in mana daca salariul este de 1450 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal harnica harnica Buna ziua Sunt in concediu prenatal din 1 ianurie 2017. Pe statul de plata apare suma de 898 RON pe care trebuie sa o primesc de la angajator. Precizez ca ... (vezi toată discuția)