avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Are procurorul obligația de a cere judecătorului ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Are procurorul obligația de a cere judecătorului anularea unor acte când constată falsuri în înscrisuri oficiale?

INTRBARE :
Cand procurorul constata falsuri in inscrisuri oficiale dar faptele sunt prescrise are acesta obligatia sa ceara judecatorului de camera preliminara anularea acestor inscrisuri si actele subsecvente acestora ? A fost sesizata politia si parchetul pentru ca functionari publici dintr-o primarie au eliberat unei persoane mai multe inscrisuri false pentru ca acesta sa poata vinde niste terenuri. Cu actele, Adeverinta, Proces verbal etc, false eliberate de functionari publici, cetateanul respectiv a mers la notariat si a vandut terenurile unei rude apropriate. Notarul nu avea de unde sa cunoasca aceste fapte asa ca a perfectat Contractul de Vanzare - Cumparare. Acestea au iesit la suprafata dupa multi ani faptele fiind prescrise.
Legal conform Noului Codu Penal, Noului Cod de Procedura Penala procurorul constata prescrierea faptelor de fals uz de fals.
Ce se poate intampla cu acele inscrisuri falsificate care au produs efecte respectiv Contract de Vanzare - Cumparare ? Este obligat procurorul sa ceara judecatorului anularea acestora ?
Ori te trimite in instantele civile ?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:17, 15 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Opinez ca procurorul nu are obligatia, ci doar facultatea de a dispune de dispozitiile complementare stipulate la art.315 alin(2) cod procedura penala privitoare la clasare, respectiv aplicarea procedurii speciale de la art.549^1 cod procedura penala cu referire la desfiintarea inscrisului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta insemna ca procurorul doar daca vrea sa solicite desfiintarea unui act fals dupa cum se trezeste dimineata
Sa intelegem faptul ca, poate lasa un inscris fasl care a produs efecte ? Pai cum vine asta vezi frauda, furtul si îl lasi in contiuare si zici "fura bă, ca apratorul legii" te iarta ? Pai cum asa ? Inseamna ca romanul are liber la furat ci acte false ? Afurisita justitie ...

trandafir2 a scris:

Opinez ca procurorul nu are obligatia, ci doar facultatea de a dispune de dispozitiile complementare stipulate la art.315 alin(2) cod procedura penala privitoare la clasare, respectiv aplicarea procedurii speciale de la art.549^1 cod procedura penala cu referire la desfiintarea inscrisului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
soparla62, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordonanta procurorului poate fi atacata, in conditiile art.336 si urmatoarele de catre persoana care are interes.
Procurorul a scris constatat in ordonata sa de clasare ca exista fapta conform art.321 fals intelectual dar a costatat si faptul ca este prescrisa cunform art.315 cpp alin. Lit.(b)
Nu cunosc motivul si nici nu il scrie de ce nu a sesizat judecatorul de camera preliminara pentru desfiintarea inscrisului falsificat ?
Conform art.315 c pr p ????
Cum vine asta constati falsul din probele afltate la dosar, dar îl lasi in continuare ?
In contestatie pot cere ca procurorul sa sesizeze instanta de judecata ?

trandafir2 a scris:

Ordonanta procurorului poate fi atacata, in conditiile art.336 si urmatoarele de catre persoana care are interes.

Eu atat doream sa stiu daca procororul este obligat ori nu este obligat sa aplice art.549(1) din ncpp ?
Acestea deoarece am intrebat mai multi domni,doamne avocati. Unii spun ca nu este obligat, alti spun ca este obligat !
Nu stiu ce sa mai cred despre : . 549^1. Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii

(1) In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea luarii masurii de siguranta a confiscarii speciale sau a desfiintarii unui inscris, ordonanta de clasare sau, dupa caz, ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarire penala confirmata de judecatorul de camera preliminara, insotita de dosarul cauzei, se inainteaza instantei careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 339 alin. (4) ori, dupa caz, la art. 340 sau dupa pronuntarea hotararii prin care plangerea a fost respinsa ori prin care a fost confirmata ordonanta de renuntare la urmarire penala.

Alte discuții în legătură

este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente, cornaca cornaca Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. In anul 2005 un secretar de primarie a ... (vezi toată discuția)
Prescriere Ollysa Ollysa În cazul în care fapta s-a prescris iar la închiderea urmaririi penale s-a deschis dosar care are ca obiect infracţiuni la alte legi speciale desfiinţare ... (vezi toată discuția)