avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate contract vanzare cumparare-speta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate contract vanzare cumparare-speta

Prin cererea de chemare in judecata din luna mai a anului 2005 B.Z.a chemat in judecata pe V.S. si pe C.T. solicitand instantei sa declare nulitatea contractului de vanzare-cumparare intervenit intre acestia.
Din probele admise rezulta urmatoarea situatie de fapt: in luna martie a anului 2005 intre V.S. si C.T. s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui teren agricol din extravilanul localitatii X, V.S. acordandu-i preferinta la pret egal si conditii egale lui C.T. - beneficiar al unui pact de preferinta -in locul B.Z., care este proprietar al terenului agricol vecin aflat insa in intravilanul localitatii care a facut o oferta asemanatoare aceleia facuta de C.T.
In intampinare paratii au aratat ca actul incheiat de ei nu este anulabil intrucat V.S. l-a preferat pe C.T.- beneficiar al unui pact de preferinta - in locul lui B.Z.,intrucat acesta din urma nu are nici o prioritate in fata lui C.T.,drepturile ambilor fiind deopotriva egale ,singurul care are de ales fiind vanzatorul ,in speta,V.S. Mai mult,paratii au aratat ca, in plus,nu exista nici un drept de preemptiune intrucat terenu ce se afla in proprietatea reclamantului se afla in intravilanul localitatii,iar dreptul de preemptiune este avut in vedere doar pentru terenurile agricole din extravilanul localitatilor.
Ce solutie va pronunta instanta?
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 21:44, 26 Octombrie 2009
Din cele relatate de dumneavoastra rezulta ca vanzarea este perfect valabila si nu poate fi anulata.
Succes.
buna ziua!
pactul de preferinta , nu confera partii lezate dr de a intenta aciunnea in revendicare sau anularea vanzarii catre un tert, afara de cazul cand se dovedeste ca vanzarea s-a fcaut in frauda beneficiarului promisiunii cu complicitatea la frauda a tertului achizitor.
in lipsa fraudei, beneficiarul pactului de preferinta poate cere doar daune interese.
opinia mea ca instanta va respinge actiunea lui C.T.
Nu trebuie luat in vedere faptul ca prin legea nr 247/2005 din data de 25 iul 2005 se aproga nr 54/1998 prinvind circulatia juridica a terenurilor? contractul dintre v.s si c.t este incheiat in perioada in care legea 54 mai era in vigoare.....
buna ziua!
este adevarat ca legea nu mai era in vigoare, dar nu are legatura cu sustinerile lor!
partile pot stabili un si conventional un drept de preemtiune!
dar aici este vorba de un pact de preferinta, care este diferit de dretul de preemtiune!
tocmai, eu cred ca legea privind circulatia terenurilor era in vigoare si se aplica pt ca ea a fost abrogata in iulie 2005 iar acestia cu incheiat contractul in martie 2005 .ma gandesc ca trebuie sa se tina seama de dreptul de preemtiune al lui bz care este vecin al terenului extravilan insa nu sunt sigura

Alte discuții în legătură

Drept de preemptiune - cladiri Dragut Dragut in privinta cumpararii constructiilor mai exista dreptul de preemptiune? ([i]al chiriasilor conform unui alt post al aceluias user[/i]) (vezi toată discuția)
Cumparare teren extravilan divka divka doresc sa cumpar un teren extravilan intr-o comuna,m-am inteles cu proprietarul,si as dori sa stiu ce pasi legali sunt de urmat.Am auzit de ceva drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune adryd79 adryd79 am nevoie de ajutor din partea unui specialist.... e vorba de un antecontract de vz-cump a unui imobil care are un Cf neclar, adica exista un drept de ... (vezi toată discuția)