avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate refuza persoana împuternicită să facă ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate refuza persoana împuternicită să facă ce scrie în procură?

Bună ziua
am o întrebare. Eu i-am dat fratelui meu procura pt. succesiune și pt. vânzare casă, după moartea mamei. Eu locuiesc in Germania, el în România. Acum zice că are mult de alergat pe la cadastru, etc, se simte suprasolicitat incat mi-a zis că nu mai vrea nici o procura!!! El nu se mai ocupa de vânzarea casei, să vin eu in Romania să rezolv. El iese din toată chestia asta și nu mai vine decât la final la notar. E corect, vă întreb? Pe de alta parte mai are pretentii, vrea un comision de 2000 euro pt timpul pierdut cu clienții. Dar eu n-am semnat cu el nimic, deci n-are drept la nici un comision. Totul se află in masa succesorala.
Mulțumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:07, 9 Noiembrie 2017
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Filia a scris:
E corect, vă întreb?

Procura este un mandat, iar mandatul este un contract numit adica expres reglementat de codul civil, cod din care eu va citez (precizez ca mandantul sunteti dvs, iar mandatarul este fratele).

Încetarea mandatului
Articolul 2.030 Modurile de încetare
Pe lângă cauzele generale de încetare a contractelor, mandatul încetează prin oricare dintre următoarele moduri:
a) revocarea sa de către mandant;
b) renunţarea mandatarului;


Articolul 2.034 Renunţarea mandatarului
(1) Mandatarul poate renunţa oricând la mandat, notificând mandantului renunţarea sa.
(2) Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul poate pretinde remuneraţia pentru actele pe care le-a încheiat pe seama mandantului până la data renunţării.
(3) Mandatarul este obligat să îl despăgubească pe mandant pentru prejudiciile suferite prin efectul renunţării, cu excepţia cazului când continuarea executării mandatului i-ar fi cauzat mandatarului însuşi o pagubă însemnată, care nu putea fi prevăzută la data acceptării mandatului.


Obligaţiile mandantului
Articolul 2.025 Sumele necesare executării mandatului
(1) În lipsa unei convenţii contrare, mandantul este obligat să pună la dispoziţia mandatarului mijloacele necesare executării mandatului.
(2) Mandantul va restitui mandatarului cheltuielile rezonabile avansate de acesta din urmă pentru executarea mandatului, împreună cu dobânzile legale aferente, calculate de la data efectuării cheltuielilor.
Articolul 2.026 Despăgubirea mandatarului
Mandantul este obligat să repare prejudiciul suferit de către mandatar în executarea mandatului, dacă acest prejudiciu nu provine din culpa mandatarului.


In concluzie, fratele poate renunta la mandat, insa suma in pretentii este discutabila atata vreme cat nu a dus la indeplinire mandatul si atata vreme cat nu ati convenit de la inceput asupra ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie administrator condorvb condorvb Care sunt procedurile in cazul unei demisii administrator societate SRL in cazul in care administratorul are un contract clasic de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)