avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza valoarea pensiei unui barbat nascut la data de 13.12.1945 cu stagiu de cotizare de 40 de ani si 15 zile si grupa a II-a de 18 ani si 8 luni.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:08, 27 Octombrie 2009
Teoretic, cuantumul drepturilor de pensie (de fapt, punctajul mediu anual) se calculeaza conform art. 76 - art. 80 din Legea nr. 19/2000. Practic, casele teritoriale de pensii utilizeaza un program elaborat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

ART. 76
(1) Incepand cu data inscrierii la pensie cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
ART. 77
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 3.
ART. 78
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cas - punct de pensie? grandanat grandanat Punctele de pensie se caluleaza pe baza contributiei exclusiv a angajatului de 10.5% sau a contributiei totale de 31.3%(10.5% angajat + 20.8 angajator) ? (vezi toată discuția)
Calcul pensie rusu marcela rusu marcela Am urmat facultatea de filologie intre 1969-1973si am lucrat in invatamant.Stagiul asimilat este de 4 ani sau 3 ani si 11 luni?Cum se calculeaza punctele ... (vezi toată discuția)
Pensionare Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa va intreb : Ce procent din veniturile unui salariat,la stat va avea pensia,la limita de varsta? Ce venituri salariale intra in ... (vezi toată discuția)