avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna seara,

As dori sa va intreb :
Ce procent din veniturile unui salariat,la stat va avea pensia,la limita de varsta?
Ce venituri salariale intra in calcul?
Ati putea sa-mi faceti o "simulare" de calcul a valorii pensiei pe care urmeaza s-o iau? Pentru aceasta, de ce documente ati avea nevoie? ma gandesc la o copie dupa cartea mea de munca sau ce altceva?

Cu tot respectul,Petrica si Rodica Leah
Cel mai recent răspuns: Vlad2013 , utilizator 22:52, 25 Februarie 2010
1. Va redau cateva extrase din Legea 19/2000, privind calculul pensiei:
Art. 76 - (1) Începând cu data înscrierii la pensie cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
(2) Cuantumul pensiei stabilit conform alin. (1) se majorează cu suma corespunzătoare contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, datorată potrivit legii.
(3) La determinarea cuantumurilor pensiei conform alin. (1) şi (2) fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor.
Art. 77 - (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 78 - (1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.
(2) Pentru perioadele în care Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice a comunicat numai salariul mediu brut lunar pe economie la nivel anual punctajul anual al asiguratului se determină ca raport între media lunară din anul respectiv a salariilor brute individuale, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, şi salariul mediu brut lunar pe economie din anul respectiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.
Art. 78.1 - (1) Numărul de puncte realizat de şomeri se calculează prin raportarea cuantumului drepturilor băneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

2. Ce v-am redat aici este partea simpla a lucrurilor.
3. Calculul pensiei se face pe calculator, cu ajutorul uni program-algoritm care cuprinde toate prevederile legale.
4. Dar, daca aveti rabdare, luati Legea 19/2000, actualizata in 2009, si incercati sa vedeti ce iese. Mult spor!
Multe,multe multumiri !!!
Cu asa raspunsuri,va puteti bucura de cea mai mare consideratie in randul corespondentilor dumneavoastra !
O noapte linistita !
Cu tot respectul, Rodica si Petrica Leah

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie rusu marcela rusu marcela Am urmat facultatea de filologie intre 1969-1973si am lucrat in invatamant.Stagiul asimilat este de 4 ani sau 3 ani si 11 luni?Cum se calculeaza punctele ... (vezi toată discuția)
Care ar putea fi cuantumul pensiei mele? rodica palfi rodica palfi Sunt nascuta in 1953 15 .03. ,profesoara, studii universitare, gr did .I, VECHIME IN INVATAMINT 34 ANI SI AS DORI SA-MI RASPUNDETI APROX. CUANTUMUL PENSIEI DE ... (vezi toată discuția)
Contributie cas - punct de pensie? grandanat grandanat Punctele de pensie se caluleaza pe baza contributiei exclusiv a angajatului de 10.5% sau a contributiei totale de 31.3%(10.5% angajat + 20.8 angajator) ? (vezi toată discuția)