avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie cas - punct de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie cas - punct de pensie?

Punctele de pensie se caluleaza pe baza contributiei exclusiv a angajatului de 10.5% sau a contributiei totale de 31.3%(10.5% angajat + 20.8 angajator) ?
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 10:25, 4 August 2010
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 19/2000, cuantumul pensiei se determina astfel:

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 3.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.


Deci, "punctele de pensie" se calculeaza pe baza salariului a sporurilor si a adaosurilor, cel putin la acest moment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie loredanaelena loredanaelena Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza valoarea pensiei unui barbat nascut la data de 13.12.1945 cu stagiu de cotizare de 40 de ani si 15 zile si grupa a II-a ... (vezi toată discuția)
Pensionare Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa va intreb : Ce procent din veniturile unui salariat,la stat va avea pensia,la limita de varsta? Ce venituri salariale intra in ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie rusu marcela rusu marcela Am urmat facultatea de filologie intre 1969-1973si am lucrat in invatamant.Stagiul asimilat este de 4 ani sau 3 ani si 11 luni?Cum se calculeaza punctele ... (vezi toată discuția)