avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum este legea referitor la spatiu comun de la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum este legea referitor la spatiu comun de la bloc

Locuiesc intr-un bloc nou iar locul din jurul blocului care este asfaltat si o portiune spatiu verde este al tuturor locatarilor, fiecare are cota parte. Daca un vecin vrea sa puna ceva pe spatiul verde (de exemplu sa isi puna el o banca) iar eu nu sunt de acord cu acest lucru, el poate face ceva doar cu refuzul meu?sau trebuie ca toti vecinii sa nu fie de acord?cum se procedeaza in cazul spatiului comun?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:21, 22 Aprilie 2018
Afirmati ca
portiune spatiu verde este al proprietarilor fiecare are cota parte

In ce baza spatiul verde din jurul blocului este al tuturor proprietarilor ?
Fiecare proprietare va avea in titlul de proprietatea al apartamentului sau cota parte indiviza. Aceasta este stabilita conform art. 3 lit. e) din legea asociatiilor de proprietarei, nr 230/2007 prin raportul dintre suprafata unui apartament si totalul suprafetelor apartamentelor din cladirea respectiva.
Astfel cota iniviza/cota parte din proprietatea comuna este reprezentata de cota de proprietate din proprietatea comunca ce revine fiecarei proprietati in parte indiferent de destinatia proprietatii.
Exista insa si situatii cand cotele parti nu sunt inscrise in actele de proprietate si atunci acestea se calculeaza pentru fiecare apartament in parte, fiind definita de raportul dintre suprafata locativa a fiecarui apartament si totalul suprafetelor locative ale tuturor apartamentelor din imobil.
Suprafetele comune indivize sunt: uscatorul, casa scarii, spalatoria, subsolul, acoperisul/terasa blocului, etajul tehnic, usa de la intrarea in bloc, peretii exteriori ai blocului,ghene gunoi etc.
De regula terenul din jurul imobilelor de locuit in comun apartin domeniului public sau au statut privat


Fiind bloc nou terenul era exclusiv al dezvoltatorului, acesta l-a cedat proprietarilor si avem in contract cota parte la el (vorbesc doar de teren ca el ma intereseaza, desigur ca mai exista si scara blocului care e la comun)
era exclusiv al dezvoltatorului, acesta l-a cedat proprietarilor

Terenul a fost al dezvolatorului care l a cedat
Este diferenta apreciabila intre cedare teren si proprietar de teren
Inseamna ca proprietarii au drept de folosinta teren nu detin document de achizitie teren la fel ca in cazul achizitei apartamentului
Dv detineti document incheiat cu dezvoltatorul care va cedeaza o suprafata identificata din terenul din jurul imobilului de locuit in comun ?
Asa o fi, daca doamna Alina ne explica.
Asadar, daca fiecare proprietar are o cota-parte din teren, dvs. trebuie sa discutati si sa hotarati ce faceti cu acel teren. Iata un vecin pune o banca, altul vrea sa-si puna un cort si asa mai departe...
Acum, vedeti, ca sunteti proprietari, dar nu puteti face chiar ce doriti pe-acolo. Cel mai bine ar fi, asa cum am scris, sa va adunati si sa hotarati ce faceti cu terenul, dar in cunostinta de cauza, adica sa mergeti mai intai pe la primarie/birou urbanism si vedeti ce conditii vi se cer. Poate ca urbanismul are niste planuri zonale care trebuiesc respectate - la asta ma gandesc cand va "trimit" acolo.
Succes!
Da, tocmai am spus mai sus ca in contractul de vanzare cumparare al apartamentului fiecare are trecuta cota parte a fiecaruia din teren. Adica in pretul apartamentului intra si terenul din jurul blocului impartit in mod egal.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

hotărâria nr.1364/2001 Cristina588 Cristina588 În anexa nr.6 la normele metodologice de aplicare a Hotărâri nr.1364/2001 _ Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor din clădire la punctul C_ ... (vezi toată discuția)
Gradina aferenta apartament la parter proprietate privata? Conrad Conrad Buna tuturor, Intrebarea mea ar fi daca terenul din fata apartamentului aflat la parter este proprietatea privata a locatarului de la parter ? Am vazut CF ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis, spatiu care apartine de bloc mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de apartamente la parter. Sunt interesat de urmatoarele aspecte pentru care as dori cateva lamuriri poate si cateva ... (vezi toată discuția)