avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gradina aferenta apartament la parter proprietate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gradina aferenta apartament la parter proprietate privata?

Buna tuturor,
Intrebarea mea ar fi daca terenul din fata apartamentului aflat la parter este proprietatea privata a locatarului de la parter ? Am vazut CF ul in care scria terenu aferent x m patrati .... adica poate sa faca efectiv ce doreste cu acel teren stipulat in actele apartamentului ? Ma intereseaza acest aspect findca as dori sa achizitionez acel apartament ... Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:11, 16 Martie 2014
Terenul din spatiul verde inconjurator blocului apartine primariei, prin domeniul public. In general aceste spatii sunt protejate fie de primarie, fie de locatarii blocurilor respective cu garduri pentru o mai buna intretinere a lor, de a nu ajunge maidane si locuri de depozitare a gunoaielor.

Ceea ce vedeti dv. scris in actul de proprietate se refera la suprafata de teren repartizata apartamentului dv. din amprenta cladirii. Este expresia cotei-parti indivize personale pe care o aveti din proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din bloc.

Daca va intereseaza acel apartament al carui proprietar si-a amenajat acea gradina, trebuie sa stiti ca asa cum e in viata, puteti sa va ocupati in continuare de acea gradinita, daca vecinii va vor intelege asa cum l-au inteles si pe proprietarul de la care vreti sa cumparati, dar va puteti trezi si cu o contestare din partea lor.
Terenul din proprierea imobileor de locuit in comun ,poate avea fie statut priovat,fie apartine domeniului public local
Mentiunea din cartea funciara se refera la cota parte indiviza ce revine proprietarului ,care reprezinta o suprafata aferenta suprafetei proprietatii
Cota indiviza reprezinta o valoare abstracta care nu poate fi individualizata concret,niciul proprietar nu poate sustine si nu poate proba ca cota indiviza precizata in actul de dobandire a proprietatii se afla in fata,in spatele,imobilului,pe calea de acces,in terasa,sau in subsolul tehnic
Pentru a va edifica,aveti posibilitatea sa contactati personal reprezentantii asociatiei de proprietari cu care sa clarificati aspectul
Concret proprietarul de la parter nu detine titlu de proprietate pentru terenul din fata proprietatii=gradina,motiv pentru care nici nu poate legal sa va vanda apartament+teren
Se accepta intre locatari,ca cei de la parter,sa preia in gospodarire suprafata aferenta apartamentului-dar aceasta reprezinta o simpla conventie de principiu pentru intretinerea spatiului din jurul imobilelor de locuit in comun
Aceste suprafete de multe ori genereaza dispute si polemici aprigi,care uneori se solutioneaza numai prin instanta de judecata
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
ynocentta, utilizator
Cel care doreste sa vanda apartamentul va poate arata orice, poate sustine ca are si boxa la subsol, dumneavastra cumparati doar ce este trecut in actul de proprietate, restul le poate folosi "la mica intelegere".
Ceea ce vedeti dv. scris in actul de proprietate se refera la suprafata de teren repartizata apartamentului dv. din amprenta cladirii.

daca este asa suma tuturor acestor suprafete ar depasi cu mult amprenta la sol, deci se pare ca acest lucru nu este clar, deoarece cu mult timp pe acest titlu de proprietate se platea o taxa (este adevarat ca in acel timp nu erau multe apartamente in proprietate)
E posibil sa depaseasca suprafata amprentei, dar asta reprezinta.
Corect ar fi ca in actul de proprietate sa fie inscris procentul de cota-parte indiviza si nu o suprafata exprimata in mp.

Actele de proprietate sunt intocmite la entitati diferite de oameni care nu au imaginea ansamblului in general si adeseori se fac transmiteri din act in act, iar pe acest drum se poate si transcrie gresit sau pur si simplu documentul initial a fost prost intocmit.

Oricum, in privinta blocurilor provenite din constructiile socialiste spatiul verde este al primariei.

Exceptie pot face noile ansambluri rezidentiale, dar cred ca aici nu este cazul.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis, spatiu care apartine de bloc mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de apartamente la parter. Sunt interesat de urmatoarele aspecte pentru care as dori cateva lamuriri poate si cateva ... (vezi toată discuția)
Suprafata de teren aferent doiarul doiarul Buna seara, am si eu o nelamurire, cu toate ca am cautat pe forum nu am gasit un raspuns concret; in cadastrul apartamentului dintr-un bloc vechi 80\', ... (vezi toată discuția)
Eliberare curtea blocului de utilaje abandonate BOGDAN.BRIE BOGDAN.BRIE Buna Locuiesc in comuna floresti, jud. Cluj, comuna cu o dezvoltare urbana impresionanta (pozitiv si negativ), cu blocuri finalizate total/partial sau ... (vezi toată discuția)