avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reparatie acoperis, spatiu care apartine de bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reparatie acoperis, spatiu care apartine de bloc

Buna ziua!

Locuiesc intr-un bloc de apartamente la parter. Sunt interesat de urmatoarele aspecte pentru care as dori cateva lamuriri poate si cateva trimiteri la articolele din lege:

1. Care este suprafata de teren care tine de bloc? Exista intr-un bloc vecin o companie care din cate cunosc a concesionat terenul dintre blocuri si in curand va dori sa isi asfalteze acel teren pentru parcare. Ma intereseaza sa stiu daca pot sa vina cu parcarea chiar pana in zidul blocului?

2. Exista anumite gradini in spatele si fata blocului. Acestea apartin tuturor? Fiecare are cota parte din teren pe care poate sa le foloseasca de exemplu sa planteze flori?

3. In cazul in care acoperisul blocului este stricat si se doreste reparatia, care este cota pe care eu de la parter ar trebui sa o achit? Poate sa fie egala cu cea pe care o achita chiar cel de la ultimul nivel?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaipescar , utilizator 14:10, 29 Aprilie 2013
1-Statutul terenului aferent imobilelor poate fi privat sau apartine domeniului public
Legea nr.24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din jurul blocului, pentru a afla cui apartine acest spatiu, cine-l administreaza
De regula partea comuna asociatiei de proprietari este reprezentata de suprafata de l60 cm de la constructie,respectiv bordura din jurul imobilului
2-Terenul pe care sunt amenajate gradinile daca nu au stat privat,apartin domeniului public
3-Fiecare proprietar ii revine obligatia achitarii cote comune conditionat de cota indiviza din actul de proprietate
Daca exista suprafete identice,cotele pot fi egale intre apartamente
1 Suprafata care tine de bloc se gaseste in Cartea tehnica a Asociatiei si de regula este inclus si trotuarul. Cu parcarea s-ar putea veni pana la trotuar .
2.Spatiul verde , aleile din jurul blocului apartin primariei. Nu aveti nici o cota fiind domeniu public.
3. Cotizatia este la fel cu conditia sa detineti aceeasi cota indiviza din Asociatie .
ART. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, în functie de suprafata utila a
apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta, reprezinta
cheltuielile efectuate pentru administrarea, întretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz,
consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate în proprietate
comuna.
HOTARÂRE Nr. 1588 din 19 decembrie 2007
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind
înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Va multumesc pentru raspuns. Ce se intampla daca locatarii blocului in care locuiesc nu sunt organizati intr-o asociatie?
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
mihaipescar, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. In cazul in care nu suntem organizati intr-o asociatie de locatari, iar persoana care locuieste la ultimul etaj, nu doreste sa faca reparatie, ci inlocuirea acoperisului cu unul nou, poate emite pretentii la achitarea din partea fiecarui apartament, a aceleiasi sume de bani?
Daca nu exista infiintata asociatie de locatari/proprietari,problemele curente se solutioneaza fie amiabil intre locatari,fie in caz de litigiu in instanta de judecata

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis bloc alin76 alin76 Buna ziua . Va rog sa imi precizati sau sa ma indrumati catre legea care prevede reparatiie acoperisului unui bloc . As dori sa adug ca locuiesc intrun ... (vezi toată discuția)
Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. care sunt obligațiile fiecăruia? tehtronics tehtronics Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, prevazut din constructie cu acoperis tigla, iar la parter sunt doar spatii comerciale. Particularitatea constructiei consta ... (vezi toată discuția)
Cui apartine terenul din jurul blocului? julesa julesa Buna ziua! As vrea sa stiu daca Primaria sau Asociatia de Locatari are drept de proprietate asupra terenului din jurul blocului ( gradini amenajate, parcari, ... (vezi toată discuția)