avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea mostenirii tacit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea mostenirii tacit

buna ,ma numesc antonia si am si eu o nelamurire . bunicul meu care a decedat in anul 1949 a avut o casa , in aceasta casa au locuit dupa decesul acestuia ,tatal meu si un frate al tatalui meu . in aurma cu 20 de ani tataul meu a ramas singur in imobil,in anul 2003 tatal meu a decedat .In anul 2007 un alt frate al tatalui meu a dat-o pe mama mea in judecata pentru a obtine o parte din casa .Se poate dupa atata timp sa ceri ceva ce nu ai cerut 50 de ani ?
Cel mai recent răspuns: bach antonia , utilizator 21:28, 3 Noiembrie 2009
Dreptul la actiune se prescrie in materia succesiunii in termen de 50 de ani .
Nu stiu carei situatii ar corespunde afirmatia de mai sus.

Cert este ca, odata acceptata chiar tacit mostenirea de catre frate , in termen de 6 luni de la deces , acesta nu poate fi considerat strain de succesiune.

Ulterior , acesta poate proceda la dezbaterea succesiunii , si la iesirea din indiviziune , oricand.
Si, cata vreme n-a exista buna invoiala intre erezi, acesta a inteles sa se adreseze instantei de judecata(procedura e una contencioasa).

Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sunt perfect de acord cu Ioana!
Cata vreme fratele tatalui dvs a dat dovada ca a acceptat tacit partea lui de mostenire facand acte de intretinere , administrare , etc ale imobilului (casa , teren, etc) se considera o acceptare tacita a succesiunii!Din ceea ce ati descris dvs mai sus mi se pare fireasca actiunea lui! Nu aveti de unde sa stiti dvs ca cei 3 frati (inclusiv tatal dvs ) nu s-au inteles intre ei , in sensul ca tatal si fartele acela sa locuiasca in casa dar casa sa fie impartita la 3! B-)
Actiunea fratelui imi pare perfect legala si justificata!
arrwen_evenstar34 a scris:

Dreptul la actiune se prescrie in materia succesiunii in termen de 50 de ani .
...poate puteti dezvolta putin...
da ...scuze nu m-am facut bine inteleasa , prin faptul ca am omis anumite detalii ,practic se poate considera ca cei 3 frati au acceptat tacit mostenirea, insa ..unul din frati s-a mutat de acolo in 1960. Din acest an tatal meu a ocupat jumatate din imobil ,iar cealalta jumatate a fost ocupata de celalalt frate ,au intretinut si au platit separat impozit pt. imobil pana in anul 1985 cand fratele a vandut mamei mele , cu chitanta de mana, jumatatea pe care o detinea . Din anul 1985 si pana in 2003 cand a decedat tatal meu ,impozitul a fost platit de tata pe numele lui .din 2003 si pana in 2007 a fost achitat de mama mea .Poate cere mama mea dobandirea proprietatii prin uzucapiunea de 30 de ani pe jumatate din imobil in numele tatului meu , ca mostenitoare unica , care a acceptat mostenirea tacit,?? Poate cere dobandirea proprietatii, in numele ei ,pe cealalta jumatate prin uzucapiunea de 20 de ani ?

Alte discuții în legătură

Cum se poate anula/modifica un titlu de propietate emis gresit constantin29 constantin29 Buna seara,am si eu o problema.In 1945 parintii mei au primit in timpul casatoriei lor prin testament legalizat de la bunicii mamei mele o casa cu teren in ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am si eu o incalceala cu un teren. sper sa ma poata ... EEliss EEliss Buna ziua. Am si eu o incalceala cu un teren. Sper sa ma poata lamuri cineva Bunicul meu a decedat avand doar doi baieti Cei doi frati , in 1998 (sau 1993), ... (vezi toată discuția)