avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxe pentru contract prestari servicii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxe pentru contract prestari servicii

Buna ziua! Am incheiat un contract de prestari servicii, suma bruta fiind de 3000 lei. Angajatorul opreste 10%, adica, 300 de lei, impozitul pe venit, iar restul banilor ii iau eu. Din banii acestia trebuie sa platesc alte asigurari (sanatate, pensii etc?) Daca da, cat? Mentionez ca acesta este singurul meu venit, nu am contract de munca. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 15:50, 20 Aprilie 2018
Daca nu e contract de drepturi de proprietate intelectuala, ar fi bine sa nu dureze mai mult de o luna. Pentru ca, altfel, capata caracter de continuitate, iar codul fiscal va cere sa va autorizati intr-una din formele prevazute de lege: PFA, II, AF, SRL.

CAS (pensie) trebuie sa platiti doar daca venitul anual depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie (in prezent 12*1900=22.800 lei). Daca il depasiti, va trebui sa achitati o contributie de 25% din acest plafon (daca salariul minim ramane la 1900 lei, atunci contributia este de 475 lei lunar).
CASS (sanatate) trebuie sa platiti cel putin la nivelul contributiei datorate pentru 6 salarii minime (1140 lei), daca nu depasiti plafonul de mai sus, sau la nivelul a 12 salarii minime (2280 lei) daca depasiti acest plafon. Sumele sunt absolute, nu sunt proportionale cu suma castigata.

Daca vorbim de suma de 3000 de lei pe luna, clar se va depasi plafonul. Dar, din nou, daca aveti o asa-zisa ”conventie civila”, nu e indicat sa fie de lunga durata.

Va multumesc! Weekend frumos!
Cu placere, oricand.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie si sanatate 2018 marin05 marin05 Buna ziua, daca o PFA la norma de venit, a avut in 2017 norma de venit in valoare de 15 000 lei, in 2018 este obligata la plata pensiei si sanatatii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Notificare anaf neplata contributii la pfa voicudamian voicudamian Buna ziua, Am primit azi 14.12 notificare ANAF sector 6 privind nedeclararea CAS si CASS pentru veniturile din 2018. Subsemnatul sunt PFA si pensionar din ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica pentru 2018 Margacc Margacc Buna ziua, Sunt PFA si incerc sa imi completez declaratia unica. Am cateva nelamuriri pentru care va rog sa ma ajutati. In declaratia unica completata in ... (vezi toată discuția)